„Merjünk nagyot álmodni és tegyünk meg érte mindent!” – Barbara Taylor Bradford – Egy gazdag nő – Hosszú évekkel ezelőtt láttam ezt a filmet és a folytatásait, s örültem, amikor ismét rábukkantam, mert a mai időkben kiváltképpen szükség van a kitartásra az élet minden területén. Bár úgy tűnhet, hogy a filmben a hangsúly a pénzen van, azonban mégis a főhősnő jelleme, kitartása, küzdelme a motiváló.

Barbara Taylor Bradford írónő Angliában született és nevelkedett. Jelenleg New Yorkban él férjével. Első könyvét Egy gazdag nő címmel 1979-ben adták ki, és harmincmillió példányban kelt el több mint kilencven országban. Könyvét negyven nyelvre fordították le, és bekerült a világ tíz legolvasottabb könyve közé. A történet főszereplője Emma Harte, aki cselédlányként dolgozik egy főúri háznál, és rendkívüli kitartással egyre feljebb küzdi magát úgy, hogy a világ egyik leggazdagabb asszonya lesz belőle. „Emmát saját tulajdonságaimmal ruháztam fel: erős akarat, fegyelem és elszántság” – mondta főhőséről az írónő.

Barbara Taylor Bradfordot 2007-ben a Brit Birodalom Érdemrendjével tüntették ki az irodalomban elért munkásságáért. Tízévesen egy újságba pályázott az írásával, melyért fizetést is kapott. Tizenöt évesen bejelentette az édesanyjának, hogy otthagyja az iskolát, mert gépírónő akar lenni a Yorkshire Evening Postnál. Reggel hatkor már a munkahelyén volt minden nap, kivétel nélkül. Bővebben ITT olvashatunk róla. Könyvei ITT letölthetőek.

Emma (Deborah Kerr) egy bevásárlóközpont hálózat tulajdonosa. Üzleti ügyei Amerikáig, Ausztráliáig és Angliáig elérnek. A nő felfedez egy összeesküvést a cégén belül, melynek célja, hogy megfosszák a hatalmától. Megkezdődik a harc, mely számos emléket idéz fel benne. Láthatjuk a tizenhat éves Emmát (Jenny Seagrove), amint egy szerelmi csalódás után, nem kívánt terhességgel Londonból Leedsbe költözik, ahol végül fényes karriert fut be.

A fordulatos történet sok izgalmat és tanulságot kínál. Teljesesen megelevenedik előttünk a főhősnő élete, sokszor szinte elképesztő, milyen racionális döntéseket hoz, felülemelkedik személyes érzelmein és boldogságán is, a jövő pedig igazolja döntéseinek helyességét. Kitartása céljainak megvalósításáért mindent felülmúl.

Nagyon jól átlát az ellene irányuló törekvéseken. A film folytatásában – Őrizd az álmot!– ismét meglepetést okoz családtagjainak, és lehetetlenné teszi számukra, hogy birodalmát szétforgácsolják. Unokáját is a céltudatosság, okos döntések jellemzik, a „Nagymama nevelése”, azonban ő a saját útját járja. A történet befejezése: A legkülönb unoka is izgalmas, fordulatokkal teli film.

Azonban jobb lett volna, ha a szereplők maradnak. A történet sem mindenben folytatódik: például az ikrek – Emma gyermekei -, Shane figurája is nagyon megfakul, inkább emlékeztet első férjére. Ennek ellenére mégis jó látni azt, hogy Emmának van méltó utódja, akit éppen azok a tulajdonságok jellemeznek, mint őt. Valósághű a történe, és biztos lesz, akinek bátorítást ad a mindennapi küzdelmei során.

 

A film ITT megtekinthető.
1. rész (https://www.youtube.com/watch?v=r2Ag7DABYHA)

 

2. rész (https://www.youtube.com/watch?v=McZobssDzVQ)

 

3. rész (https://www.youtube.com/watch?v=cVR2ofq6zIM)

 

Barbara Taylor Bradford: Őrizd az álmot!

2. rész

 

 

Barbara Taylor Bradford: A legkülönb unoka
1. rész

 

2. rész

 

 

Lakatos Ilona