Nincs ajtó, amely minden betolakodást kizárna. Nincs oly erős sánc, gát, sem korlát, amely távol tarthatná az idő sodrását. (Alice Hoffman) – Sokszor előfordul, hogy az ember felidézi magában a múltat. Emlékképek bukkannak fel az életünkből. Szép vagy kevésbé szép események, történetek. A filmvilágban még szélesebb ez a skála, mint személyes életünkben, hiszen a filmsorozatok olyan korokat, országokat is bemutatnak, amikor még nem is éltünk, vagy nem jutottunk el abba az országba. Ilyen Az idő sodrásában című film is. 

A filmsorozatok mindig népszerűek voltak, a mai időkben pedig szinte virágkorát éli. Számtalan sorozatból választhatunk minden műfajban. Hazákban népszerűvé váltak a török sorozatok is. Például Feriha, Madárka, Remények földje, Szulejmán, A szív útjai, Ezel…-

az ido sodrasaban

Az Idő sodrásában egy igaz történeten alapuló török drámasorozat, mely nemcsak egy család történetét mutatja be. Az események 1967-től kezdődnek, és egészen a 80-as évekig tartanak. Megismerhetjük az akkori isztambuli életet a különböző társadalmi rétegekben. A politikai harcokat, azt a szemléletmódot, mely ezt a korszakot jellemzi.

Véletlenül bukkantam rá keresgetve a neten, elég érdekesnek tűnt a tartalom leírása. Megnéztem egypár részt, végül „ott ragadtam”. Magával ragadott a film atmoszférája, hangulata, a korhű ábrázolás, a kitűnő zenei aláfestés. (3 évad, 120 rész)  Egyre közelebb kerültek hozzám a szereplők, az események. A negatív, gonosztetteket cselekvő szereplők is, hiszen a tetteik következménye az ő életükre is kihat.

Ott vannak a váratlan események sorai is, melyek kudarcba fordítják az életüket. Gonoszságuk, jellemük gyengeségét mutatja. Nem lehetnek győztesek. Példákat látunk arra, hogy nemcsak a mesékben győz a jó, hanem a való életben is. Aki élt például egyedül, elváltként, sokszor megdöbbenhet a képsorokon, hiszen életének láthatja egy-két jelenetét, ami jellemző az emberek viszonyulásában.

Az idő sodrásában című film igaz történet alapján készült. A filmben szereplő legkisebb gyermek, Osman írja majd le az eseményeket. (Eredeti címe: Öyle Bir Geçer Zaman ki) drámasorozat, melyet Törökországban a Kanal D csatorna mutatott be 2010-ben. Magyarországon az Izaura TV mutatta be 2020-ban.)

az ido sodrasaban

Coşkun Irmak (született 1961. február 2-án, Isztambul), török író és forgatókönyvíró

A filmben hallunk idézeteket. Annyira szép, finom, fennkölt, igaz mondatok hangzanak el, szinte pátoszi hangulatot teremtve, amely sok ember életére jellemző.

  • Aznap este találkoztam a rémisztő vadállattal mely egy ember lelkében lakik, ráadásul rögtön a családom kebelében. Láttam, ahogy a szemük duzzad a gyűlölettől, és ahogy a vénáik vért pumpálnak az adrenalintól megfeszült izmokba.
  • Először hallottam a kiabálásukat, de sajnos nem utoljára. Sok mindent láttam ezután is, az ember hozzászokik, ahogy cseperedik. Lehet, hogy éppen ezt akarták a felnőttek, hozzászoktatják a gyerekeket. Ezentúl akárhányszor hallottam embereket veszekedni, sírni vagy kiabálni, mindig eszembe jutott az az első alkalom, amikor odahaza találkoztam a vadállattal. Talán ezért furdal azóta is a lelkiismeret a záródó ajtó zajától. (Az idő sodrásában – 5. rész)
A sorozat 1967-ben játszódik, és az Akarsu család történetét mutatja be. Ali Akarsu a család pátriárkája, és tengerészként egy hajó kapitányaként dolgozik. Felesége Cemile, négy gyermekük van. Berrin (joghallgató a İstanbuli Egyetem), Aylin és Mete, akik középiskolás diákok, valamint az 5 éves fia, Osman. Ali az egyik út során kezd viszonyt egy holland Caroline nevű nővel, ami az Akarsu család felbomlásához vezet. Amikor Caroline hívatlanul jön Törökországba, Cemile leszúrja és börtönbe kerül.

Facebook csoport is alakult Az idő sodrásában címmel, ahol megtalálhatóak az aktuális részek.

Sok kiváló színésszel találkozunk a sorozatban: Erkan Petekkaya, Ayça Bingöl, Wilma Elles, Yıldız Çağrı Atiksoy, Aras Bulut İynemli, Farah Zeynep Abdullah, Emir Berke Zincidi, Meral Çetinkaya.

A sorozatban nagyon a szívünkhöz nő Mete, aki felismerve a benne lévő jellemvonásokat, amely apját jellemzi, változtat személyiségén. Nagyon sok segítséget kap a tanárnőjétől, aki felismeri a fiúban rejlő tehetséget és méltóságot. Az átélt szenvedések finomítják a jellemét. Nem csak odaadó testvér, apjának megbocsátó fia, de olyan ember is, akiben igaz szeretet, önfeláldozás is van.

az ido sodrasaban

Aras Bulut İynemli formálja meg alakját nagyon intenzíven.
Isztambulban született 1990. augusztus 25-én. Az isztambuli Műszaki Egyetem repülőmérnöki szakán tanult. 2010-től vált ismertté a Mehmet Ada Öztekin rendezte Öyle Bir Geçer Zaman ki című televíziós sorozatban történő szereplésével. 2013-tól Bajazid herceget alakítja a Szulejmán című televíziós sorozatban.

Facebook oldala

Egy interjú a színésszel

A filmsorozat itt megtekinthető

 

Lakatos Ilona