Az Ars Sacra Filmfesztivál 2016-ban született meg az Ars Sacra Fesztivál részeként. Fontos volt, hogy a szakrális értékek és a hit erejének bemutatása mellett olyan alkotásoknak adjunk helyet, amelyek az emberi lét sokszínűségét, az élet örök értékeit árnyaltan, művészi színvonalon mutatják be a filmeken keresztül.

ars sacra filmfesztival

Azóta közel 300 egész estés és rövid dokumentumfilmet, valamint kísérleti, fikciós és animációs rövidfilmet vetítettünk le. Példamutató történeteket, amelyek tükröt tartanak mindannyiunknak, amelyeket összefog a mély szeretet az olykor nehéz körülmények ellenére is.

A rangos négy tagú zsűri (Dér András rendező, Dombrovszky Linda rendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Gőbel Ágoston, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője) választása alapján idén is erős mezőny alakult ki.

Vetítjük többek között Surányi Z. András és Sívó Júlia Aranycipellő című filmjét, Mohi Sándor In memoriam Lugossy Mária című filmjét. Örülünk, hogy mi is bemutathatjuk Visky Ábel Mesék a zárkából című filmjét. Helyet kapott a versenyprogramban a Hamvas Béla szellemiségében készült Új Közjáték sorozat 5 kisfilmje, és a fiatal tehetséges dokumentumfilm rendező, Bíró Bálint Félhomály című rövidfilmje.

Emellett megismerkedhetnek a nézők a karmelita szerzetesek életével, roma származású lelkészekkel, topolyai apácákkal, Down-szindrómás lánnyal, Parkinson kóros világhírű erdélyi brácsással, édesanyákkal, akik a gyerekeikért küzdenek, valamint madármentőkkel.

Ezek a szerteágazó történetek is mind azt bizonyítják, hogy a szakralitás ott van a mindennapjainkban.

Idén tovább bővítjük az Ars Sacra filmfesztivál műsorkínálatát. Hétfőtől péntekig minden estét az utolsó filmet követő pódium beszélgetéssel zárunk.

Szeretnénk, ha a filmek minél szélesebb közönséghez érnének el, ezért a vetítések továbbra is ingyenesek, de a mozipénztárban ingyenes regisztrációs jegyet kell váltani.

ars sacra filmfesztival

Minden kedves nézőnknek tartalmas szórakozást kívánunk!

2021. szeptember 13-19.
Tabán Art Mozi, 1016 Budapest, Krisztina körút 87-89.

Ingyenes vetítések hétfőtől péntekig 16.00-20.00, szombat-vasárnap 14.00-20.00
Ingyenes jegyelővétel szeptember 2-től a mozi pénztárában.

Az Ars Sacra Filmfesztivál az NFI támogatásával valósul meg.

Az Arc Sacra Filmfestivál weboldala

Forgács Sára és Kolek Ildikó, a Filmfesztivál szervezői

Hasonló cikkünk:

Egy fesztivál, amitől több leszel: XII. Ars Sacra Fesztivál

 

Hozzászólások