Kóstolt már káposztába töltött harcsát? Az idei ünnep újragondolt kedvence lehet ez a két megszokott karácsonyi ételt egyesítő, ízletes fogás, amire a Michelin-kalauz által ajánlott ZONA Étterem séfje hívta fel a figyelmünket.

Kovács Levente egy olyan ínycsiklandozó receptet osztott meg velünk, aminek elkészítése otthon sem ördöngösség, mégis megkoronázhatja az ünnepi vacsoramenüt.

„A ZONA étteremben a karácsonyi kínálat egyik közönségkedvence, az idei szezon nagy visszatérője a káposztába töltött harcsa, ami a töltött káposztát kombinálja egy másik karácsonyi kedvenccel, a hallal” – árulja el a séf, akinek hitvallása, hogy az egyszerű is lehet nagyszerű.

„Köretként pedig nálunk ricottás lasagne kerül mellé, ami érdekessé és nagyon maivá varázsolja ezt az ünnepi fogást!”

ÍME, A KÁPOSZTÁBA TÖLTÖTT HARCSA RECEPTJE:

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLY RÉSZÉRE)

  • Szürkeharcsa filé 0.60 kg
  • Savanyúkáposzta-levél 8 db
  • Főtt rizs 0.20 kg
  • Egész tojás 2 db
  • Tv paprika 0.3 kg
  • Paradicsom 0.3 kg
  • Vöröshagyma 0.25 kg
  • Fokhagyma 0.1 kg
  • Tejföl 0.3 kg
  • Ricotta 0.5 kg
  • Tejszín 0.5 liter
  • Lasage tészta 0.3 kg
  • Parmezán sajt 0,15 kg
  • Petrezselyem, babérlevél, só, bors, fokhagyma, fűszerpaprika, esetleg uborkalekvár, sült koktélparadicsom, tejföl a díszítéshez.

ELKÉSZÍTÉS:

A harcsa hasa aljáról a zsírosabb részeket levágjuk, majd paprika és paradicsom hozzáadásával halalaplevet készítünk. Az alaplébe babérlevelet, kevés sót, egész borsot, egy fej hagymát teszünk.
Fél óráig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük. A harcsa többi részét ledaráljuk. Pirított, finomra vágott vöröshagymával, főtt rizzsel, fokhagymával, sóval, borssal, csomborral, fűszerpaprikával, és 2 db egész tojással elkészítjük a tölteléket, majd klasszikus módon a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük.

Ezt követően lapos edénybe helyezzük, felöntjük az alaplével, és fél óra alatt készre főzzük. A káposztákat kivesszük, félretesszük. A megmaradt főzőléből, paprika és paradicsom hozzáadásával, tejföllel jóízű paprikás mártást készítünk.
A ricottát, finomra vágott kaprot és tejszínt összekeverjük sóval, frissen őrölt feketeborssal. Ezután a lasagne lapok közé töltjük, tetejére tejszínt, parmezán sajtot szórunk, és közepes hőfokú sütőben (160 fok) 40-50 perc alatt készre sütjük. Kicsit pihentetjük, majd felkockázzuk.

A tányérba alulra a paprikás mártást, arra a lasagnét, majd a harcsával töltött káposztát tesszük. Díszíthetjük sült paradicsommal, uborkalekvárral, friss kaporral, tejföllel.

Ha kedvet kaptunk, még épp időben vagyunk, hiszen a hozzávalók beleférnek a nagybevásárlásba az ünnepek előtt. Aki azonban inkább egy mesterszakács elkészítésében kóstolná meg ezt a különlegességet, az ezt is megteheti a ZONA étteremben! Itt élő zongoraszó mellett fogyaszthatjuk el a speciális ünnepi menüt, ami a harcsával töltött káposzta mellett préselt malacfület is tartalmaz.

A Zona Étterem 24-én ugyan zárva, de 25-én, 26-án végig nyitva tart. Ez az egyik leghosszabb nyitvatartási idő a Michelin-kalauzban szereplő budapesti éttermek között. Szilveszterkor a ZONA ráadásul különleges hangulatú estével és Lánchídra nyíló pompás kilátással várja a vendégeket!

 

Forrás: KOCZKA MÁTÉ / PR tanácsadó

 

 

Hozzászólások