A karácsonyi ünnepek előtt lázas készülődés kezdődik a konyhákban. A nagymamák és az édesanyák lelkesen sütnek, főznek, hogy sok finomság kerüljön az asztalokra. Egyre több családban más ez a készülődés, mivel nem eheti mindenki ugyanazt, sok embernek olyan menüt kell összeállítani, amely mentes valamitől.

Ez főleg a háziasszonyokra ró többletfeladatokat, mert bár gomba módra szaporodnak azok az éttermek, ahol mentesen lehet enni. De ha magunk akarjuk elkészíteni például a mentes mézeskalácsot, már bajban vagyunk, hogy milyen alapanyagokat használhatunk. Nekünk ehhez a Mentes Feszt és a Gasztroblogger Fesztivál közös workshopja nyújtott segítséget, ahol profi kezek között készíthettünk glutén-, tej- és cukormentes mézeskalácsokat.

Februárban jön a Mentes Feszt és a Gasztroblogger Fesztivál.

A Mentes Cukrászüzem tulajdonosa Oltványi Zsolt bejelentette, hogy 2020-ban február 29-től március 1-ig ismét megrendezik a kétnapos Mentes Feszt-et, vagyis a mentesfesztivált. További információ: itt

Az elsőt idén tartották neves előadókkal és 52 kiállítóval. A résztvevő kiállítók termékeinek valamitől mentesnek kellett lennie. Érdekességként említette meg, hogy volt olyan családi vállalkozás, akik gluténmentes kutyatáplálékot mutattak be. A 2020-as fesztiválra meghívták a gasztrobloggereket is, hogy a két tábor megismerje egymást és átadják tapasztalataikat. A Mentes- és a Gasztroblogger Fesztivál együttműködéseként a két fesztivál egy helyen és egy időben kerül megrendezésre.

„A Mentes Feszt szombati napján délután hat óráig mindenkié a fesztivál, majd átalakul a negyedik Gasztroblogger Fesztivállá, ami már egy zártkörű szakmai esemény lesz. Azt láttam, hogy nagy igény van egy ilyen típusú eseményre, egy lehetőségre, ahol a gasztronómia szerelmesei személyesen is találkozhatnak egymással.

A kötetlen hangulatú, zártkörű esemény célja egy összetartó közösség létrehozása, értékes kapcsolatok és együttműködések kialakítása. Szeretném a gasztrobloggereket kimozdítani a monitorjaik elől, hogy jobban megismerjék egymást” – mondta Miskey Melinda, a Gastrotherapy gasztrobloggere és a Gasztroblogger Fesztivál megálmodója. A gasztrobloggerek a Mentes Feszt egész ideje alatt ott lehetnek majd, Zsoltnak köszönhetően külön helyet kapnak, ahol bemutatkozhatnak, értékesíthetik termékeiket, szolgáltatásaikat, és közönségtalálkozót is szervezhetnek.

 

A mentes mézeskalács receptje:

Hozzávalók:

egy csomag mentes mézeskalács keverék,

63 gr. almacukor vagy méz,

35 gr. víz

25 gr. tojás (fél tojás)

21 gr. kókuszolaj,

3 gr. narancshéj.

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, és begyúrjuk a tésztát. Pihentetés után nyújtjuk, formázzuk, sütjük, és fantáziánkra bízva díszítjük.

Fehér Katalin (Vida Katalin) mutatta be, hogy készül a cukormáz, amelyhez nem mézet, hanem mézes ízű cukrot használunk. Sokunk számára tanulságos volt, hogyan készül. 

Cukormáz:

1 tojás fehérje

15-20 deka nagyon fínomra darált cukor,

1 teáskanál étkezési gluténmentes keményítő

1 teáskanál ecet, hogy fényes legyen és tartós a máz

Néhány jó tanács:

A cukrot csak apránként adjuk hozzá, meg kell várni, amíg a cukor felolvad a fehérjében. Ha folyós lett a cukor, akkor kis vizet kell adni hozzá cseppenként, ha sűrűre sikerült, akkor pedig cukrot.

Forrás:  Koczka Máté PR

 

 

Hozzászólások