Az ősz nemcsak színpompás, de ízpompás is, hiszen különleges ízeket, zamatokat tartogat az év ezen időszaka. Fölösleges azon keseregned, hogy vége a nyárnak, inkább hozd ki a maximumot az őszből is, és ez alól ne legyen kivétel a konyhád sem. Ehhez adunk néhány receptötletet, amik természetesen tipikus őszi alapanyagoktól lesznek teljesek. Ezek a legjobb őszi receptek!

Brokkoli krémleves

Ha a szervezeted még nem tudta megszokni az évszakváltást, és folyton azt érzed, hogy az őszi idő miatt dideregsz, készítsd el ezt a testet-lelket felmelegítő levest, ami segít majd az átállásban. Kockázz fel egy kevés hagymát, majd pirítsd meg olajon zúzott fokhagymával, aztán dobd rá a rózsáira szedet brokkolit, keverj rajta egyet, majd engedd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Hagyd főni, majd fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval, ha pedig kell – mert lefőtt volna – önts még hozzá egy kevés vizet. A tejszínt csomómentesre keverd a liszttel vagy a keményítővel, és öntsd a leveshez. Kb. 5 percig forrald, majd botmixerrel pépesítsd. Bacon chipsszel, pirított kenyérkockával tálald.

Céklás-tormás szendvicskrém

Ha unod már a boltok polcairól beszerzett natúr vagy ízesített szendvicskrémeket, itt az ideje, hogy elkészítsd a család új kedvencét, ami reggelire, uzsonnára, de még vacsorára is szuper lesz. A hozzávalókat (túró, joghurt, cékla, ecetes torma, frissen reszelt torma, olívaolaj, só és bors) keverd alaposan össze, és hagyd állni legalább egy órát a hűtőben. A céklát természetesen sült verzióban add hozzá, 200 °C-os sütőben, kb. 1–1,5 óra alatt süsd puhára, így a héja is könnyebben lesz eltávolítható.

Sütőtökös gnocchi

A gnocchi az olasz konyha egyik legkedveltebb étele, ami számtalan mártással variálható. Most egy sütőtökös verziót mutatunk, hiszen az ősz egyik nagy favoritja a sütőtök. A recept elkészítéséhez szükséged lesz a következőkre: 60 dkg sütőtök, 20 dkg finomliszt, egy nagyobb tojás különválasztott sárgája, egy kis csokor petrezselyem, 6 levél zsálya, egy marék friss bazsalikom, némi reszelt parmezán, szerecsendió, só és bors ízlés szerint, valamint 10 dkg vaj.

Először süsd meg a tököt, majd a puha belsejét kiskanállal kapard ki és törd össze. Előzőleg, még mielőtt a sütőbe tennéd, szedd ki a magját. Hagyd kihűlni a pépet, majd add hozzá a lisztet, a tojássárgáját, az apróra vágott petrezselymet és a bazsalikomot, a sót, a borsot és egy kevés (őrölt) szerecsendiót, majd az egészet gyúrd tésztává. Egy nagy lábasban forralj vizet, majd sodorj rúd alakú nudlikat, lisztezett felületen. Nagyon enyhén lisztezd be őket, és ha szeretnél igazi gnocchi formát, akkor sodord meg őket egy villa hátsó felén. Pihentesd egy negyedórát, majd főzd meg a gnocchikat vízben. Onnan tudod, hogy jó már, hogy feljön a víz tetejére. Egy nagyobb serpenyőben futtasd meg a vajat, adj hozzá zsályát, vagy kísérletezhetsz más karakteres fűszerekkel is. Forgasd át őket, tálald, és csak utána reszelj rá sajtot.

Körtés tiramisu

Egy jó tiramisura soha senki nem mond nemet, ha pedig az alapreceptbe még körte is kerül, akkor ezentúl csak így fogod elkészíteni. Először ezeket a hozzávalókat készítsd össze: 150 g mascarpone, 3 körte, 4 tojás, 60 g porcukor, 20 ml amaretto szirup, 1 kk instant kávé, 80 ml meleg víz, 1 kk keserű kakaó, 1 csipet só. Pucold meg a körtéket és vágd kockákra! Egy csésze langyos vízben oldd fel a kávét, keverd hozzá a körtekockákat, és hagyd benne egy picit pácolódni! A tojássárgákat 50 g porcukorral keverd ki, add hozzá a mascarponét, és alaposan keverd össze. Egy csipet sóval és a maradék 10 g cukorral verd fel a tojásfehérjét, azután add hozzá a mascarponés krémhez, majd óvatosan keverd hozzá az amaretto szirupot. Egy dekoratívabb pohár aljára tedd a körtekockákat, majd mehet rá a krém, és annak tetejére a kakaópor.

 

 

Hozzászólások