Május 10. a mentők napja.

125 évvel ezelőtt, 1887-ben alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület. Egy fővárosi orvos, Kresz Géza kezdeményezte, hálás lehet neki az utókor.

A mentést 1948-ig különböző társadalmi egyesületek végezték, ekkor azonban létrejött az Országos Mentőszolgálat, és segítségével a mentés állami feladattá vált.

Mi az Országos Mentőszolgálat feladata?

Irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, a mentéstant (oxyológiát) oktat. Működteti a rohamkocsi-szolgálatot, a légi betegszállító csoportot. A szolgálatban lévő mentősök lelkiismeretesen mindig ott vannak, ahová sürgősen hívják őket, mert szükség van a segítségükre: életet mentenek, elsősegélyt nyújtanak, kiszabadítanak sebesülteket karambolozott autók fogságából, fájdalmat enyhítenek, kórházba szállítanak.

Segítsünk, hogy segíthessenek!

A mentők napján kitüntetéseket, jutalmakat vehetnek át az életmentésben kiemelkedő orvosok, mentősök, egészségügyi dolgozók. Gyakran kérnek adományt a működésükhöz, vagy legalább az állampolgárok adójának 1 %-át. Ha tehetősebb ember lennék, vagy nyernék a lottón, bizonyára vásárolnék egy csomó új mentőautót a szolgálatnak, hogy még többet és még gyorsabban tudjanak segíteni a rászoruló embereken. Magyarországon sok tehetős ember van. Vajon ők adnak a vagyonukból ilyen nemes célra? Pedig valamennyiünkkel megtörténhet, hogy igénybe kell vennünk a mentősök szolgálatait. Köszönjük nekik önfeláldozó munkájukat!

Weninger Endréné