A zene, a költészet, a képzőművészet egy tőről fakad. Gyökerük az ember lelke. E gondolatokat igazolni látszik a Krúdy Irodalmi Kör újabb rendezvénye. 2021. augusztus 19-én Budapesten, a Zila Kávéházban a szépszámú közönségnek ismét művészi élményben volt része.

a krudy
A rendkívüliség, a sokszínűség jellemezte ezt a délutánt, mint a Krúdy Irodalmi Kör valamennyi rendezvényét. Sikeres, nagy teljesítményű művészek mutatkoztak be a vendégek előtt. A kávéházi esték hangulatát idézte a művészetet kedvelők köre, élénk érdeklődése.

Az irodalmi délutánt megtisztelte jelenlétével Kanizsa József költő, író, a Kör örökös tagja, egykori titkára és Király Lajos özvegye, Erzsébet asszony is.

Németh Nyiba Sándor, a Kör elnöke üdvözölte a jelenlévőket, majd megnyitotta Szintai Katalin és Gémes Kata festőművészek kiállítását. Az értő közönség elmélyedhetett Szintai Katalin olajfestményeinek üzenetében. A figurális festészet azokat a lelki sérüléseket jeleníti meg, amelyeket akarva-akaratlanul okozunk egymásnak. A vásznon megjelenik a körülöttünk lévő világ problémája, gondja.

Szintai Katalin és Orosz Margit

Gémes Kata alkotásai elsősorban a táj, a természet örök csodáit örökítik meg. Gazdag színvilágukkal üdítőleg hatnak a lélekre.
Az est moderátora, dr. Györgypál Katalin, a Kláris irodalmi-kulturális folyóirat alapító-főszerkesztője bemutatta a szereplő művészeket, közreműködőket:

  • Lengyel Gézát, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt mellett számos díjjal kitüntetett pedagógust, költőt, a Magyar Írószövetség tagját
  • Székely Gábor Petőfi-kutatót
  • dr.Vermes György Krúdy-bronzérmes költőt, Orosz Margit Németh László-díjas tanárt, a Magyar Kultúra Lovagját, a Magyar Nemzeti Írószövetség tagját.

Lengyel Géza

Lengyel Géza gazdag életútját, tanári pályájának élményeit osztotta meg a hallgatósággal, majd néhány verse felolvasásával megcsillogtatta költészetének világát, a „fény-árnyék kavalkádját”.

A kunszentmiklósi Székely Gábor helytörténeti kutató érdekes előadásával folytatódott a szeánsz. Megtudtuk, hogy az író megszállott gyűjtő is egyben. Több mint négy évtizede rajong a nagy költőért, Petőfiért, kutatja életének állomásait. Hatezernél is több Petőfi-relikviát tárol házában. Gyűjtőmunkája kiegészül a Bács-Kiskun megye tájaihoz a hajdanában ott élt emberekhez fűződő történetek lejegyzésével. A helytörténeti témát feldolgozó könyvét mutatta be a Krúdy Körben.

Orosz Margit tanár, költő a tanítványai körében eltöltött évek élményei mellett versei üzenetét, gondolatait osztotta meg a befogadó közönséggel. A sorsmeghatározó értékek, a múlt és jelen értékeinek felmutatását hangsúlyozta. Mindezt a jobb jövő reményében kell tennünk, emelte ki verselőadásában.

A bemutatkozó estet Vermes György sokatmondó, olykor humorral fűszerezett valóságábrázoló limerick versgyűjteménye tette teljessé.

a krudy

Dr. Györgypál Katalin

Az irodalmi találkozó a hagyományokhoz hűen Ujvári Ferenc ráadásversével folytatódott, aki ezúttal Györgypál Katalin gondolatait hozta el a közönségnek.

Az előadásokat Németh Nyiba Sándor megzenésített versei színesítették, melyeket a tőle megszokott mély átéléssel adott elő. A tartalmas, élményekben gazdag rendezvényt baráti beszélgetés zárta.

Mindannyian magunkkal vittük a költészet, a zene, a képzőművészet lélekformáló erejét a hétköznapokba.

 

Orosz Margit

 

Korábbi cikkünk a szerzőtől a Krúdy Irodalmi Körről

 

Hozzászólások