Különleges művészi élményt nyújtott az irodalom és a képzőművészet iránt érdeklődők számára Drotleff Zoltán Váci Mihály-díjas, Krúdy-érmes költő csokorba szedett verseinek, gyöngyszemeinek bemutatása. Ehhez járult N. Sebestyén Katalinnak, Az év művésze díjjal kitüntetett festőművész alkotásainak sokszínűsége a Zila Kávéházban.

muveszi

A Kávéházi Esték rendezvényre 2020. október 15-én került sor a Krúdy Gyula Irodalmi Kör szervezésében. Az est ifj. Zila László köszöntőjével vette kezdetét, amit Király Lajosnak, a Krúdy Kör elnökének nyitóbeszéde követett. A rendezvényt izgalmas várakozás előzte meg, hiszen két rendkívüli személyiség, két kiváló művész alkotásaival találkoztunk. Általuk megismerhettük a művészi lélek rezdüléseit, a siker útját a kezdetektől az elismerésig.

N. Sebestyén Katalin festőművész egyéniségéről, munkásságáról ki vallhatna hitelesebben, mint férje, Németh Sándor. Így kezdte a bemutatást: „Feladatom nehéz és könnyű is egyben. Nehéz, mert tíz percben lehetetlen ismertetni azt az utat, amelyet a terápiás festéstől Az év művésze címig végigjárt. Könnyű, mert ki ismerhetné jobban egy művész lelkivilágát, mint élete párja.”

muveszi elmeny

N. Sebestyén Katalin: Csillagszületés a kezdetektől

A bemutató gondolatok láttatták Kati művészetét az első ecsetvonástól a sikerekig. Megtudtuk, hogy egy komoly lelki megrázkódtatás indította el a festés útján. Így lett az első munkából, amely egy virágcsokor volt, a természet szépségének ábrázolása mellett a csillagászati képek világviszonylatban is egyedüli megörökítője.

Képei hűen tükrözik a színes alakzatok dinamikus mozgását, a csillagok születését és megsemmisülését. Azt a fényjátékot, ami ezekkel a változásokkal jár. A művész a NASA-tól naponta kapja az érdekesebbnél érdekesebb felvételeket, ezekből merít ihletet.

muveszi elmeny

N. Sebestyén Katalin: Hold

„Így ölelkezik a művészet és a tudomány” – írja Trupka Zoltán újságíró Kati munkásságáról az Élet és Tudomány folyóiratban. A kiállítás megtekintésekor az első pillanatban a gazdag színvilág ragad magával. Majd a téma felé irányítjuk figyelmünket, hogy aztán elmerüljünk a csodákban, megértve, miért is kapta N. Sebestyén Katalin Az év művésze megérdemelt címet.

 

A festőművész bemutatását Drotleff Zoltán költő irodalmi estje követte. Tíz év, tizenkét kötet: ezek lehetnének a kulcsszavai a Váci Mihály-díjas, Krúdy-érmes alkotó pályafutásának. Ám a versek és kötetek száma talán csak az írás intenzitását, a szerző alkotókedvét árulja el. De semmit nem tudunk meg a poéta költészetéről, annak jellegzetes vonulatáról.

Az esten megismerhettük a tizenkét kötet csillogó gyöngyszemeit, a közel harminc verset, melyek segítségével betekintést nyertünk a költő művészi világába. Hallhattuk azokat a verseket, melyek képesek megjeleníteni a világ változását, az érzelmek, gondolatok mélységét, a pillanatokban rejlő időt.

muveszi elmeny

A gazdag publikációs múlttal rendelkező elismert költő idén, december 27-én tölti be 80. életévét. Honnan indult? Hová tart? Ezekre a kérdésekre választ ad Hordozom a múltamat című verse. Az Emlékezés néhány sorában feleségének állít emléket, akinek e világból való távozása, az elvesztés fájdalma indította el költői útján:

„Nekem Te vagy éke a legszebb virágnak,
Te voltál legdrágább kincse e világnak,
Lelked Istenünknél menedéket leljen,
Soha, soha többé szenvedned ne kelljen.”

Téli virág című kötetében is feleségének alakja jelenik meg, míg a Tán igazak álmaim könyve a világ felé nyitás apró rezzenéseit örökíti meg. A címadó verset Ujvári Ferenc tolmácsolásában hallhattuk:

„Mert hit, remény, szeretet,
Ami engem éltetett,
Ez minden rosszat feledtet,
Hisz’ az égből vétetett…”

A szeretet ösvénye versgyűjtemény Marikához, társához, múzsájához köthető. Kapcsolatuk hajnalának pillanatképei sorakoznak Hajnal című versében, melyet Orosz Margit adott elő:

„Belenéztél-e már hajnali fénybe,
egy ébredő, csillogó új reménybe?…
Ó, átélted egyszer is e nagy csodát,
meglelted benne életünk Dalnokát?”

A Költői arcélek sorozat 22. tagjaként látott napvilágot versválogatást tartalmazó kötete, amely elé a Lepréselt virágillat címet illesztette a szerző. A kötet az ősöknek állít emléket. Időrendben Az iránytű című könyv következik a csodálatos szonettkoszorúkkal.

A kiteljesedés könyveként tartjuk számon a művész Bezárt csillagok közt című kötetét, ahol a természet, szerelem témák mellett hangsúlyos szerepet kap a hazaszeretet. Annak is egyik legszebb darabja, a Nincs eme Földön címet viselő alkotás:

„Nincs eme Földön még egy ország,
Amely önmagával határos…”
„Csak törzse maradt egymagában,
Csonkjaiból sok kis könny pereg?”

muveszi elmeny

Szerelmi lírájának gyűjteménye a finom hangvételű Szeretve élni című verseskötet, melynek már a címe is az érzelmi húrok mély zengésére utal, megerősítve sejtésünket. Múzsájához, Marikához írt verse, az „Öregedő szerelem” az érzések tisztaságát finoman árnyalja. A Szerző előadásában hangzott el:

„Túl vagyok boldog éveken,
Mi maradt mára énnekem?
Egy vágy, mi csupán érzelem,
szép, öregedő szerelem…”

Filozofikus hangvételű köteteiből Németh Nyiba Sándor értő tolmácsolásában hallhattunk verseket.
A költő szülőként, nagyszülőként jól ismeri a gyermekek világát, így aztán néhány szó esett humorról, meséről, hiszen ebben a témában is sok szépet alkotott Szerzőnk.

muveszi elmeny

Pánti Anna operaénekes

Irodalmi élményt nyújtottak az előadók: Bokrossy Lászlóné, Drotleff Zoltán, Keskeny-Farkas Anikó, Orosz Margit, Németh Nyiba Sándor, Szőllősi Dávid, Ujvári Ferenc.

Pánti Anna operaénekes csodás előadásának, Szőlősi Dávid énekes virtuóz mandolinjátékának köszönhetjük a zenei élményt. A Krúdy Gyula Irodalmi Kör ismét egy színvonalas, művészi tartalommal megtöltött estet tudhat magáénak.

 

Orosz Margit költő

 

Kapcsolódó cikkünk a Montázsmagazinban

 

Hozzászólások