A Kalandra Fül  augusztus 28–29-én a Budapest Music Centerben – A tavalyi nagy siker után idén is megrendezi az Óbudai Danubia Zenekar Magyarország egyetlen, kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szóló klasszikus zenei fesztiválját. 

kalandra ful

Fotó: Posztos János

Az ÓDZ innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő.

A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté karmester – maga is kisgyermekes apuka –, több tucat újító előadás megálmodója, aki szívén viseli a zenei utánpótlás-nevelést, különleges programot állított össze. A Danubia négy saját ifjúsági produkcióval készül, sor kerül Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző mesejátékának, a Jancsi és Juliskának előadására, és a fesztiválon vendégeskedik a Magyar Állami Operaház Leánder és Lenszirom című produkciója is Hamar Zsolt vezényletével.

Fotó: Posztos János

Több előadás születik koprodukcióban erre az alkalomra, a zenei programot pedig kreatív foglalkozások, hangszersimogató, élő zeneautomaták és a Pagony Kiadó csendszobája egészítik ki, valamint a hallásvédelemre is felhívják a figyelmet szakemberek segítségével.

A fesztiválhangulat nem áll meg a BMC falainál: villámkoncertekkel, pop-up produkciókkal készülnek köztereken a zenekar művészei.

„Immár második alkalommal gyűjtjük egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez.”

Fotó: Posztos János

Európai szinten is ritkaságnak számít a kifejezetten a fiatal korosztályt célzó, klasszikus zenei esemény, a Kalandra Fül Fesztivál. A Danubia tagjainak azonban rengeteg tapasztalata van abban, hogyan szólíthatók meg az óvodás, iskolás korosztályok tagjai. Azon túl, hogy a Fesztivál értékes információkat, minőségi zenei élményt nyújt – mindezt a célcsoport számára leginkább befogadható módon –, fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében is.

Fotó: Posztos János

A fesztivál mindkét napjának délelőttjén a Zenekar két-két saját ifjúsági produkciója lesz látható (Tom, a virtuóz, Fúgafogó, Mozart, a csokigolyók sztárja, Szimfonikus táncház). További három előadás kifejezetten erre az alkalomra készül koprodukcióban. Az utolsó program pedig – Tallér Zsófia: Leánder és Lenszirom – a Magyar Állami Operaház vendégelőadása, amelyet az Eiffel Műhelyházban láthat a közönség Hamar Zsolt vezényletével.

Fotó: Valluska Gábor

A közös produkciók között szerepel a Kárász Eszterrel és az Eszterlánc Mesezenekar tagjaival készülő előadás.

A második nap délutánján a Superar nemzetközi gyermekkórussal lép fel kamarazenekarunk, amelynek dalait Ott Rezső zeneszerző hangszereli gyermekkarra és zenekarra. A koncerten fellép néhány, a Máltai Szimfónia programban részt vevő gyermek is, akikkel közös fellépésünk a Zeneakadémia színpadán lesz szeptember 23-i évadnyitó estünkön, a zenekar Közös hang programjának részeként.

Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző mesejátékát, a Grimm testvérek történetéből készült Jancsi és Juliskát szintén zenekarunk tagjainak közreműködésével visszük színpadra. Az előadást Kiskovács Eszter grafikus élő illusztrációja kíséri majd.

A Kalandra Fül Fesztivál mindkét napján lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni.

Ilyen például Lakatos György fagottművész hangszersimogatója, ahol a gyerekek zenészeink közreműködésével megismerkedhetnek a fúvós hangszerekkel.

Fotó: Valluska Gábor

A Szigetkék Alkotóműhely foglalkozásán az érdeklődők különböző kreatív képző- és iparművészeti technikákat fedezhetnek fel, melyek a résztvevőket adottságaik játékos kibontakoztatására ösztönzik. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész. A kicsit megpihenni vágyóknak a Pagony Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint meseolvasók is segítenek a könyvek megismerésében az erre a célra kialakított „csendszobában”.

Folytatjuk a hallásvédelemmel kapcsolatos érzékenyítést: gyerekek számára készített eszközök segítségével hívjuk fel a kicsik és szüleik figyelmét a hallásvédelem fontosságára, amelyeket a helyszínen bárki kipróbálhat az Audiopont Halláscentrumok audiológusainak segítségével.

Fotó: Valluska Gábor

 

A BMC előterében a két nap során több alkalommal élő zeneautomaták fogadják a közönséget, a büfé pedig bővített kínálattal várja a gyerekeket, családokat. A fesztivál ideje alatt különböző külső helyszíneken is találkozhatnak zenészeink pop-up produkcióival, villámkoncertjeivel, amelyek révén a koncertterem környékére is elvisszük majd a fesztivál hangulatát.

II. Kalandra Fül Fesztivál
A Danubia Zenekar klasszikus zenei gyerek- és családi fesztiválja

Művészeti vezető: Hámori Máté

2021. augusztus 28–29. szombat-vasárnap 10.00–20.00
Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

2021. augusztus 28. szombat
10.00 – Tom, a virtuóz
11.30 – Fúgafogó
15.00 – Csengőhang szimfónia – Eszterlánc Mesezenekar, Danubia Zenekar kamaraegyüttese
16.30 – Hangszersimogató Lakatos Györggyel
18.00 – Jancsi és Juliska

Fotó: Valluska Gábor

2021. augusztus 29. vasárnap
10.00 – Mozart, a csokigolyók sztárja
11.30 – Szimfonikus táncház
13.30 – Hangszersimogató Lakatos Györggyel
15.00 – Hanghullámok lovasai – Superar Gyermekkórus, Danubia Zenekar kamaraegyüttese
18.00 – Leánder és Lenszirom

kalandra ful

Fotó: Valluska Gábor

Jegyár koncertenként 14 éves kor alatt: 800 Ft, felnőtteknek: 1200 Ft

A kísérőprogramok ingyenesen látogathatók.

Programfüzet

 

Hasonló cikkünk:

Kalandra Fül Fesztivál az Óbudai Danubia Zenekarral

 

Hozzászólások