Kristīne Opolais, a világhírű lett operaénekesnő, legkiemelkedőbb szerepeiből válogat  a Müpában. A világhírű lett szoprán február 7-én személyesen mutatja meg tudását a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a legemlékezetesebb szerepeiből összeállított programmal.

kristīne opolais

Fotó: Tatyana Vlasova

Kristīne Opolais jelenleg egyike a világ legkeresettebb szopránénekeseinek, akit a New York-i Metropolitantól kezdve a londoni Covent Gardenen át a bécsi Staatsoperig mindenütt nagy lelkesedéssel fogadnak.

Fellépéseinek helyszínei sorából eddig hiányzott a Müpa, hiszen korábban csak a Metropolitan közvetítéseken láthatta-hallhatta őt a budapesti közönség. Ám már nem kell sokat várni.

Fotó: Tatyana Vlasova

A Lett Nemzeti Opera, a Staatsoper Unter den Linden, a milánói Scala, a Bécsi Állami Operaház, a londoni Covent Garden – rigai tanulmányai után ezek voltak az énekesnő karrierjének főbb állomásai, mielőtt 2014-ben, beugrással meghódította a New York-i Metropolitan közönségét Puccini Bohéméletében.

Azóta nemzetközi sikereinek sora megállíthatatlan. A világ operaházai versengenek érte. Világszerte ünneplik a Pillangókisasszony, a Ruszalka, a Manon Lescaut, az Adriana Lecouvreur, a Tosca és az Angelica nővér címszerepében. Olyan karmesterekkel lép fel, mint Daniel Barenboim, Sir Antonio Pappano és Sir Simon Rattle.

Művészetének meghatározó alkotóeleme a teljesség igénye.

„A vokális produkció csak egy része a »csomagomnak«. Az énektechnika kizárólag azért fontos, mert felszabadít és segít abban, hogy maradéktalanul sikerüljön átélnem a szerepet. Ha csupán az éneklésre összpontosítok, elveszítem az esélyt, hogy azonosuljak a karakterrel, vállalva a pillanat kockázatát.”

Fotó: Tatyana Vlasova

A Müpában Kristīne Opolais Puccini, Verdi, Cilea, Mascagni és Giordano operáiból ad elő jól ismert részleteket. Az áriaest változatos programjára akár úgy is tekinthetünk, mint az énekesnő 2020/21-es évadának esszenciájára.

A lett szopránt a szezon során többek között Cilea Adriana Lecouvreur című operájának főszerepében láthatja a közönség a bolognai Teatro Comunale színpadán (az előző szezonban tett nagy sikerű debütálásának helyszínén), valamint a Theater an der Wienben korábbi emlékezetes címszerepében a Toscából és a drezdai Semperoperben Puccini Pillangókisasszonyának Cso-cso-szánjaként.

A koncertszezon során egy másik Cso-cso-szán szerepében is debütál Marina Abramović Maria Callas hét halála című darabjában a nápolyi Teatro di San Carlóban, majd Verdi Don Carlosának Erzsébeteként búcsúztatja az évadot az Wrocławi Operában.

A február 7-i, régóta várt áriaesten Opolais partnere a román tenor, Teodor Ilincăi és a Magyar Állami Operaház Zenekara lesz. A hangversenyen az izraeli karmester, Asher Fisch vezényel.

2022. február 7., 19.30
Kristīne Opolais áriaestje
Közreműködik: Teodor Ilincăi (tenor); a Magyar Állami Operaház Zenekara
Vezényel: Asher Fisch

 

Forrás: MÜPA Sajtó

Kapcsolódó cikkünket itt olvashatja.

 

Hozzászólások