15. jubileumi Jazz Showcase ragyogó, új tehetségekkel és nemzetközi sztárokkal! 2022. február 4. és 6. között immár tizenötödik alkalommal jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase.

jazz showcase

A tehetségkutatót tavaly csak a képernyőkön keresztül követhették a műfaj lelkes rajongói. Idén azonban ismét személyesen várják a nézőket a tehetséges fiatal jazzcsapatok bemutatkozására és az esti nagykoncertekre. Olyan nagyszerű formációk lépnek színpadra, mint Dan Bárta és a Robert Balzar Trio, a Cadotsch // Downes // Donkin // Maddren kvartett és Aga Zaryan!

Bangó Adrienne Quartet – Dan Bárta és a Robert Balzar Trio

Február 4. és 6. között ismét a jazzé a főszerep a Müpában. A jövő reménybeli sztárjaival és a műfaj már befutott, nemzetközi kiválóságaival érkezik a jubileumi Jazz Showcase.

A 2008-ban indított sorozat célja, hogy támogassa a hazai jazzutánpótlást. A korábbi években bemutatkozott tehetségek napjainkra a szcéna megkerülhetetlen előadóivá váltak, az ő sikertörténeteik pedig nagyszerű példával szolgálnak a szárnyaikat most bontogatók számára.

A háromnapos eseménysorozat délutánjain hat ígéretes fiatal zenekar verseng a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri és a közönség szavazataiért, esténként pedig a nemzetközi jazzszíntér kiválóságai, a visegrádi országok legizgalmasabb együttesei adnak koncertet a Fesztivál Színház színpadán. A háromnapos jazzfiesta házigazdája ezúttal Jazzkovács László lesz.

A versenybe szálló hat együttes tagjai – bár a szélesebb közönség talán még nem ismeri őket – szűkebb környezetükben, kisebb klubfellépéseken már bizonyították rátermettségüket. A negyvenöt perces, ingyenes koncertet adó formációk tagjai mind hangszerük kiemelkedő zenészei, így a Müpába már kiforrott, kész produkcióval érkeznek.

Danyi Diana – Jónás Rezső

Bemutatkozik a jazzt hiphoppal és funkkal színesítő Ocsovay Damján Trió, a magyar népdalkincset és a latin ritmusokat egyaránt zenéjébe olvasztó Danyi Diána Quintet, de a Hangulatkoncertek visszatérő fellépőjeként ismert Jónás Rezső bandája, vagyis a Reggie Jonas Jr. Trio is.

Ugyancsak fellép a tavaly alakult, és „Az év fiatal jazz-zenésze” verseny közönségdíját még azon melegében besöprő Bangó Adrienne Quartet, a könnyed hangzásvilágú, újragondolt jazzsztenderdeket és saját dalokat is játszó Orbay Lilla Quintet, valamint a pályafutását klasszikus trombitával kezdő, majd a jazzbe végérvényesen beleszerető fiatal tehetség saját nevét viselő ötöse, a Tűzkő Salamon Quintet is. A nézők a formációkra online és a helyszínen is leadhatják voksaikat.

Hagyományaihoz híven a Jazz Showcase esti nagykoncerteket is kínál. Idén a V4-ek országaiból érkező, nemzetközi szinten is elismert zenekarok várják a közönséget a Fesztivál Színházba.

Lucia Cadotsch (fotó: DovileSermokas) + Ocsvay Damjan

Az első napon Csehország sztárénekese, Dan Bárta és a vele több mint egy évtizede sikert sikerre halmozó Robert Balzar Trio zenél. Szombaton Lucia Cadotsch, Berlinben élő svájci énekesnő nemrégiben alakult, de formabontó stílusának köszönhetően hamar nagy népszerűséget szerző kvartettje, a Cadotsch // Downes // Donkin // Maddren gondoskodik a jó hangulatról. A zárónapon a lengyel jazz többszörös platinalemezes first ladyje, Aga Zaryan koncertje teszi fel a pontot az i-re.

A 15. születésnapját ünneplő eseménysorozat alkalmából a Müpa 15 + 1 részes, podcast formában elérhető beszélgetéssorozattal kedveskedik a közönségnek Bebop címmel, amelyben Náray Erika az elmúlt évek Jazz Showcase-eihez kapcsolódó, egyszersmind a jazz világában megkerülhetetlen művészekkel beszélget.

További információk és a Jazz Showcase részletes programja
A Jazz Showcase Bebop című podcastsorozatáról itt olvashat többet.

Forrás: Müpa Kommunikáció

Hasonló cikkünk:

Richard Strauss szól szombaton a Müpa és a BFZ maratonján

 

Hozzászólások