A világhírű dán zenekar, a Danish Chamber Orchestra a Müpa újévi koncertjén! Vezényel Fischer Ádám.    

danish chamber orchestra

A Müpában évek óta hagyomány, hogy újév napján megszólal Haydn remekműve, A teremtés című oratórium, amely az élet gazdagságát és szépségét hirdeti.

Az optimizmussal teli művet ezúttal is a sorozatot életre hívó Fischer Ádám vezényli nagyszerű énekes szólisták, a Danish Chamber Orchestra, valamint a Magyar Rádió Énekkara élén.

A január 1-jei esti produkciót egy fiataloknak szóló délutáni előadás előzi meg, amelyen a mű legfontosabb részeiből összeállított keresztmetszet hangzik el Fischer Ádám személyes ismertetőjével.

Bakonyi Marcell (fotó: Nánási Tamás) – Megyesi Zoltán (fotó: Körmendi Imre) – Rab Gyula

A hagyomány a folytonos ismétlésen alapul – vallja Fischer Ádám karmester és az újévi koncertek 2008-ben életre hívott sorozatának otthont adó Müpa, hiszen egy-egy remekmű újra és újra képes meggyönyörködtetni.

A teremtés című oratórium újévi megszólalása a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a magyar koncertkultúra egyik legszebb hagyományává vált. Haydn évtizedeken át az Esterházy hercegi család rezidenciális muzsikusa volt, A teremtés pedig bécsi ősbemutatója után először a világon éppen Budán szólalt meg a szerző vezényletével, 1800. március 8-án.

Mojca Erdmann (fotó: Felix Broede) – Rácz Rita (fotó: Bellányi Tímea)

Fischer Ádám korunk egyik legkiválóbb Haydn-specialistája, aki mindig új megvilágításban tárja elénk e nagy művet.

A dirigens a Magyar Rádió Énekkarához csatlakozó Dán Kamarazenekart (Danish Chamber Orchestra) 1998 óta vezeti. Gyümölcsöző együttműködésüket olyan fontos díjnyertes lemezek jelzik, mint Mozart és Beethoven összes szimfóniájának felvétele. Az együttesnek jelenleg két magyar tagja van: Mező Péter 2016 óta első hegedűse, Seres Dóra pedig 2006 óta szólófuvolistája a zenekarnak.

Konstantin Krimmel (fotó: Maren Ulrich)

A vokális tolmácsolás világszínvonalát az esti előadáson három kiváló énekes garantálja.

Mojca Erdmann napjaink egyik legjobb Mozart-szopránja, aki 2011-ben debütált a Metropolitan új Don Giovanni-produkciójában.

A tenorszólam gazdájaként színpadra álló, Junior Prima-díjas Rab Gyula 2012-ben végzett a Zeneakadémián, később Birminghamben és a londoni Royal College of Music falai közt tökéletesítette tudását.

Konstantin Krimmel német–román bariton sokat foglalkoztatott dal- és operaénekes, aki 2019-ben a Deutscher Musikwettbewerb első díját és közönségdíját is megnyerte.

Fischer Ádám (fotó: Csibi Szilvia)

A 16.00 órakor kezdődő, egyórás délutáni „beavató” hangversenyen Fischer Ádám ifjúsági előadás keretében mesél a mű gondolatiságáról és zenéjéről. Közben magyar nyelven, Bakonyi Marcell, Megyesi Zoltán és Rácz Rita közreműködésével és az esti produkcióban is hallható nagyszerű együttesekkel szólalnak meg részletek A teremtésből.

 

  1. január 1., 19:30

Újévi hangverseny / Haydn: A teremtés

Közreműködik: Mojca Erdmann (szoprán); Rab Gyula (tenor); Konstantin Krimmel (basszus);

Danish Chamber Orchestra, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Vezényel: Fischer Ádám

 

  1. január 1., 16:00

Újévi koncert fiataloknak / Haydn: A teremtés (részletek)

Közreműködik: Rácz Rita (szoprán); Megyesi Zoltán (tenor); Bakonyi Marcell (basszus);

Danish Chamber Orchestra; a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Vezényel: Fischer Ádám

 

Forrás: MÜPA

 

Hasonló cikkünk:

Megérkezett a Müpa idei karácsonyi kisfilmje

 

Hozzászólások