Tizenegy éve nyűgözi le a hazai és nemzetközi közönséget a Müpa világhírűvé vált fesztiválja, a Budapesti Wagner-napok. Az eseménysorozat, melynek kedvéért évről-évre Magyarországra zarándokolnak a Wagner-rajongók, idén is igazi különlegességeket ígér június 8. és 21. között.

Fotó: Posztós János

2006-ban, tizenegy évvel ezelőtt páratlan nemzetközi sikerrel, két elsöprő erejű Parsifal-előadással kezdődött a Budapesti Wagner-napok története, amely kitüntetett rangú Wagner-kultuszhellyé avatta a kiváló akusztikájú, kivételes színpadi adottságokkal és dimenziókkal rendelkező Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet. Az elmúlt 11 év során a Wagner-rajongók ünnepévé vált eseménysorozat az úgynevezett teljes bayreuthi kánont, vagyis a szerző életében a Zöld dombon bemutatott mind a tíz operát színre vitte, évről-évre rendhagyó kísérőprogramokkal – dalestekkel, beszélgetésekkel, filmvetítéssel, kiállításokkal – színesítve az élményt.
Fischer Ádám a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője és karmestere a következőket fogalmazza meg a Wagner-élmény kapcsán a Müpa dokumentumfilmjében: „Ha egy olyan formát találunk, mellyel meg tudjuk értetni a zenét, ha azon a nyelven tudjuk közvetíteni, amilyenre szocializálva van a közönség, akkor Wagner műve rabul ejti az embereket…”

Fischer Ádám (Fotó: Csibi Szilvia)

Idén ismét látható a legendás tetralógia, A Nibelung gyűrűje – négy, egymást követő estén át, pontosan úgy, ahogy eredetileg maga Richard Wagner elképzelte. Ráadásul ebben az évben Brünnhilde szerepét a maratoni Ring-folyam mindhárom estéjén a világhírű drámai szoprán, a Budapesti Wagner-napok visszatérő ikonja, Iréne Theorin énekli majd: ez hatalmas erőpróba és monumentális színpadi teljesítmény úgy az előadó, mint a karmester részéről.

A Ring-tetralógia idén is világszerte ünnepelt Wagner-énekeseket vonultat fel. A Nibelung gyűrűje színpadra állítására Hartmut Schörghofer rendezőt kérte fel Fischer Ádám, fontosnak tartva, hogy a német művész nem a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hív segítségül: filmvetítéssel, árnyjátékkal, bábokkal és táncművészek közreműködésével, valamint egy többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg a mitológiai történet fantasztikus jeleneteit a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától egészen a Valhalla pusztulásáig.

A legendás Ring mellett minden évben feltűnik egy-egy másik Wagner-zenedráma is. A 2006-os Parsifal után következett a Trisztán és Izolda, a Lohengrin, a Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok és A bolygó hollandi. 2017-ben nem csupán a Parsifal tér vissza két este erejéig, de a korai Wagner-remekmű, a Rienzi is színpadra kerül június 19-én, koncertszerű előadásban.

A Rienzi apropóján a Budapesti Wagner-napok több újdonságot és „elsőbálozót” is felvonultat: a fesztiválon most debütál a Nemzeti Filharmonikusok, az előadást vezénylő Sebastian Weigle, a Bayreuthban is nagy sikerrel szereplő, kiváló Wagner-karmester személyében pedig 2017-ben először mutatkozik be külföldi vendégdirigens a Wagner-napokon.

A Budapesti Wagner-napok különleges csemegéjének ígérkezik a páratlan tehetségű mezzoszoprán, Dorottya Láng dalestje június 10-én, melyen Wagner Wesendonck-dalok című műve mellett Berlioz és Liszt remekei is felcsendülnek majd, Helmut Deutsch zongorakíséretével.

Az érdeklődők a www.budapestiwagnernapok.hu oldalon találhatnak további információkat, kritikarészleteket, fotó- és videóanyagokat, akik pedig szeretnék kézzel fogható formában is hazavinni magukkal az élményt, idén igazán örülhetnek, hiszen A Walkür 2016. június 17-i előadásának felvétele immár DVD és Blu-ray formátumban is elérhető.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Forrás: MÜPA

 

Hozzászólások