Karol Wojtyła élete elevenedik meg abban a zenés színdarabban, amelyet április 21. és 24. között mutatnak be a Vatikánváros melletti római auditóriumban II. János Pál pápa szentté avatásának alkalmából.


A Ne féljetek! című musicalt a lengyel pápa április 27-i szentté avatása előtti napokban három estén át ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Péter térhez közeli színházteremben, amely egykor a Santa Cecilia Zeneakadémia koncertterme volt. A nézőtérre elsősorban azokat a fiatalokat várják, akik a szentté avatás alkalmából az egész világból Rómába érkeznek.

A darab címe II. János Pálnak azt a mondatát idézi, amelyet a pápává választása utáni napokban mondott a híveknek 1978 októberében. A 2007-ben írt musical Karol Wojtyła, majd II. János Pál életének jelentősebb pillanatait idézi fel gyermekkorától halálának pillanatáig.

A darabot Giuseppe Spedicato, a dél-olasz Lecce plébánosa írta. Ez a II. János Pálról szóló egyetlen színmű, amely a vatikáni Kultúra Pápai Tanácsa támogatásával kerül színpadra. II. János Pál szerepét Danilo Brugia olasz színész játssza. A musicalban megelevenedik Stefan Wyszyński lengyel bíboros, az egyházfőt oltalmazó Szűz Mária és Ali Agca török terrorista is, aki fegyverét 1981 májusában a lengyel pápára emelte. A Ne féljetek! májustól bejárja az olaszországi egyházmegyéket, s a tervek szerint 2015-ben és 2016-ban Európában is bemutatják a musicalt.

Szöveg és fotó forrása: Magyar Kurír

2014. április 13.

Hozzászólások