Müpa és a BFZ Richard Strauss-maraton – A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös zenei maratonjának egésznapos műsorfolyamában idén is egy megkerülhetetlen zeneszerző-géniusz munkássága kerül a fókuszba. Ezúttal a német komponista, Richard Strauss alkotásaiból összeállított program tizenegy koncertjéből és kísérőrendezvényeiből válogathatnak az érdeklődők 2022. január 22-én.

richard strauss-maraton

Richard Strauss-maraton

A fellépők névsora a hazai zenei élet legkiválóbb szólistáiból, kamaraformációiból és zenekaraiból áll majd, mások mellett Várjon Dénes, Pasztircsák Polina, Palojtay János és Takács-Nagy Gábor is koncertet ad. A napot pedig az eseménysorozat művészeti vezetője, Fischer Iván karmester vezényletével színpadra álló Budapesti Fesztiválzenekar és az ausztrál szoprán, Eleanor Lyons közös hangversenye zárja majd.

Pasztircsák Polina

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa minden évben egy (olykor két) páratlan komponista életművének legfontosabb darabjait felvonultató egynapos fesztiválja az elmúlt közel másfél évtizedben a hazai komolyzenei élet emblematikus ünnepévé nőtte ki magát.

Eleanor Lyons

Az egymást délelőttől késő estig követő hangversenyeken korábban Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók, Bach, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Bernstein, Debussy és Ravel, valamint Liszt és Berlioz műveit hallhatta a közönség.

2021-ben az ismert körülmények miatt sajnos nem személyesen, hanem a Müpa virtuális hangversenytermében találkozhattak a zenerajongók és a művészek. Jövőre viszont újra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és a Fesztivál Színház ad otthont az eseménysorozatnak. Emellett ifjú zeneakadémista tehetségek mutatkoznak be ingyenes koncerteken az Üvegteremben, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások vetítéseit élvezhetik a nézők.

Fischer Iván (fotó: Stiller Ákos)

A programsorozat páratlanul gazdag kínálattal várja a klasszikus zene iránt érdeklődőket: a MÁV Szimfonikus Zenekar a Kossuth-díjas Várjon Dénessel és Farkas Róbert vezényletével ad családi hangversenyt. A generációja egyik legizgalmasabb zenészegyéniségeként számon tartott Palojtay János zongorakoncertjén Richard Strauss ritkábban hallható művei is felcsendülnek. Míg a nemzetközi berkekben is nagyra becsült, friss Prima Primissima díjas Takács-Nagy Gábor a Concerto Budapest élén lép színpadra.

Takacs-Nagy Gábor (fotó: Valuska Gábor)

A különleges tehetségű szoprán, Pasztircsák Polina Richard Strauss dalaiból ad elő egy csokorra valót. A Budapesti Fesztiválzenekar művészeivel pedig kamarakoncertek keretében, illetve a nap záróeseményén, a BFZ és a sokoldalúságáról és újszerű interpretációiról ismert ausztrál szoprán, Eleanor Lyons közös hangversenyén is találkozhat a közönség.

További információk és a Richard Strauss-maraton teljes programja itt  és itt

Az eseménysorozat Facebook-oldala

MÜPA (fotó: Réthey-Prikkel Tamás)

Forrás: MÜPA

Hasonló cikkünk:

Liszt és Berlioz művei a Müpa és a BFZ különleges maratonján

 

 

Hozzászólások