A Müpa két évvel ezelőtt azzal a szándékkal vágott bele első karácsonyi kisfilmje elkészítésébe, hogy köszönetet mondjon nézőinek az egész éves töretlen figyelemért és szeretetért. A közösen megélt pillanatok a legértékesebbek.

Akkor persze senki nem tudhatta, hogy a következő években még inkább felértékelődik majd a kultúra közösségteremtő ereje, és minden korábbinál fontosabbá válik, hogy felejthetetlen pillanatokon osztozhassunk a hétköznapokban és az ünnepek idején egyaránt. Ezt a gondolatot önti vizuális formába az idei, Ajándék című kisfilm a csodálatos színésznővel,  Nagy Marival, a világhírű csellóművésszel, Várdai Istvánnal és a Müpa törzsközönségével a főszerepben.

Az elmúlt évek ünnepi időszakaiban az intézmény a kulisszák mögé kalauzolta a nézőket egy-egy megindító vagy éppen varázslatos történettel, idén azonban a Müpa kivételes közönsége, közössége került a középpontba a szó szoros és átvitt értelmében is.

Olyannyira így van ez, hogy a megható fikciós rövidfilmben most először a Müpa valódi nézői is kiemelt szerepet kaptak, hiszen az intézmény hűségprogramjának tagjai fontos szerepet töltöttek be a forgatáson: közülük több százan a színészekkel, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeivel és a Müpa munkatársaival együtt készítették el az Ajándék című alkotást.

„Mi, itt a Müpában hiszünk abban, hogy a szeretteinkkel együtt töltött időnél nincs szebb ajándék, nincs nagyobb érték: ezért érezzük rendkívül szerencsésnek magunkat, hiszen ezekért a kincset érő pillanatokért dolgozhatunk. Idei kisfilmünk pontosan ezt jeleníti meg, köszönetképp a Müpa fantasztikus közösségének, melynek a nézők, a művészek és a Müpa munkatársai egyaránt részei” – fogalmaz Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

„A Müpa már-már hagyományosnak tekinthető karácsonyi kisfilmjét mindig nagy várakozás övezi a nézőink részéről. Ugyanakkor ez minden évben a közös alkotás élményéről is szól: az ünnepi időszakban évről évre nagyszerű filmesek, zenészek, színészek, fiatal tehetségek gondolkodnak együtt a csapatunkkal, a kamerák előtt és mögött, hogy megmutassuk a Müpa-közösség rendíthetetlen odaadását, összetartását” – fogalmaz Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese.

Ugyancsak újdonság, hogy az egyik fontos szerepben első ízben tűnik fel világsztár Várdai István csellóművész személyében, akire – mint mondta – nagyon inspirálóan hatott, hogy a forgatás alatt egy teljesen új aspektusból ismerhette meg a filmkészítés világát. Persze testhezálló feladatot kapott, hiszen egy zenészt kellett megformálnia, aki nem is sejti, hogy gyakorlásával milyen nagy örömet szerez mindennap a szomszéd lakásban élő néninek. A szomszéd hölgyet a Nemzeti Színház művésze, a számos emlékezetes színpadi és filmszerepből ismert, Jászai Mari-díjas Nagy Mari alakítja.

A történetben feltűnik még egy kislány is, akinek kezdeményezőkészsége és kedvessége a felnőtteknek is dicséretére válna, őt a kilencéves Kádár Emma játssza, akinek ez az első filmszerepe. A rendező pedig nem más, mint a sikeres közönségfilmeket jegyző, Balázs Béla-díjas Bergendy Péter, akinek legutóbbi egész estés mozija képviseli Magyarországot a 94. Oscar-versenyben. A film megkapó atmoszféráját a Pacsay Attila zeneszerző által megálmodott dallamok és Jules Massenet Thaïs című operájának zenekari közjátéka, a Meditáció teszi teljessé.

A Müpa további ünnepi meglepetésekkel is készül közönségének: megnyílt, és szeretettel várja a csatlakozni kívánókat a Müpa + Mi zárt Facebook-csoport, amelynek célja, hogy az intézményt kedvelő, egyre növekvő közösség tagjainak biztosítson egy online közösségi teret, ahol egymásra találhatnak, és megoszthatják egymással a Müpához kötődő élményeiket, benyomásaikat.

Fotó: Posztós János

A Müpa+ hűségprogram mellett ez az a felület, ahol a tagok elsőként értesülhetnek a legfontosabb hírekről és részesülhetnek a Müpa exkluzív tartalmaiból.

Aki pedig felejthetetlen élményekkel szeretné meglepni szeretteit a közelgő ünnepek alkalmából, a Müpa bőséges kínálatából választott belépők mellett akár ajándékutalványt is tehet a fa alá. Ráadásul mindazokat, akik november 25. és december 24. között minimum 10 000 Ft értékben vásárolnak jegyeket vagy ajándékutalványt, a Müpa további 1000 Ft értékű utalvánnyal lepi meg, így idén is érdemes lesz élményt ajándékozni!

Az Ajándék című kisfilm itt tekinthető meg.

Fotók: Nagy Attila, Posztós János/MÜPA Kommunikáció

Szöveg: MÜPA Kommunikáció

Hasonló cikkünk:

A Müpa Sátor a Recirquel téli sikerprodukciójával és Szabó T. Anna mesevilágával tér vissza

 

Hozzászólások