Schäffer István 1970-ben érettségizett Baján, a III. Béla Gimnáziumban. Ennek már 44 éve. Tudom, mert ugyanabba az osztályba jártunk, de érettségi óta nem hallottunk egymásról. A Facebook segítségével találtunk egymásra a napokban, és az olvasók most tanúi lehetnek annak, hogy a régen látott kedves ismerősök mennyit tudnak kérdezni egymástól.

schaffer1

Kedves István! Hol tanultál tovább az érettségi után? Milyen diplomát/ diplomákat szereztél?

Első diplomámat és a doktorátusomat a Szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szereztem meg 1976-ban. 1980-ban Budapesten sikeresen abszolváltam az ügyvéd-jogtanácsosi jogi szakvizsgát! Mikor középvezetőként dolgoztam Csongrád megye közigazgatásában, erősen ajánlották,hogy munka mellett végezzem el a Marxista-Leninista Esti Egyetem (MLEE) 3 éves szakosító képzését. Ha az ideológiai öntetet lekapargatjuk róla,akkor az 1-1 éves Kapitalizmus Politikai Gazdaságtana és a Vezetéselmélet kurzus még azUSA-ban is jól hasznosítható volt a munkám során! Az USA társadalma keményen materialista, ha az előtérbe tolt vallásosság többé-kevésbé szürkített üvegén szakszerűen és kitartóan át nézzük.

„Szabadon választott gyakorlatként” – önszorgalomból – végeztem a Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképzési Központ,Budapest [KOTK] hároméves, felsőfokú végzettséget adó kurzusát. Az USA okleveleimről/diplomáimról, továbbképzéseimről a Facebook lapom megfelelő Jegyzetében [„Episztola”] írok..

 schaffer5

Balról édesapám és a barátai

Hol telepedtél le? Mikor alapítottál családot?

Bácsbokodon, Szegeden és az USA-ban éltem. Most szülőfalumban, Bácsbokodon, Bács-Kiskun megyében élek, idős, erősen beteg Édesanyámat istápolva. Drága, gyönyörű, jó, okosés tehetséges gyermekeink 1974-ben (Vióka) és 1977-ben (György Márk) születtek. 20 év házasság után elváltunk. Három gyönyörű, jó, okos és tehetséges unokánk van, két fiú és egy leánygyermek.

 Hol dolgoztál? Szeretted a munkádat?

Szerettem a munkámat és felelősségteljesen, szorgalmasan, időnként kreatívan végeztem. Csapatommal több kitüntetést és sokszor jutalmakat kaptunk kreativitásunkért, jó munkánkért és a radikális-reformista probléma megközelítéseinkért, megoldásainkért; sokszor keményen harcolva kitűzött céljainkért.

schaffer2

A család – Esküvő Ausztriában

Az USA-ban is hosszabb ideig tartózkodtál. Milyen jellegű munkád volt? Mit adott neked az amerikai tartózkodás?

A 13 és egynegyed éves USA tartózkodásom legnagyobb értékének azt tartom, hogy végig igyekeztem kapcsolatot tartani a Gyermekeimmel, és a magam erejéhez mérten támogattam a tanulásukat, fejlődésüket, a felnőtt életre történő felkészülésüket.

Egy cégcsoportnál voltam a jogi ügyek elnökhelyettese, nemzetközi tréningmenedzser, továbbá részben HR-es, tolmács és fordító, a vállalati székhelyű Arizona állambeli közjegyző, társasági titkár… Dolgoztam Arizona Állam Pima Megyei Ügyészségén is rövidebb ideig, valamint jelentősebb projekteken híres ügyvédeknek és nemzetközi tanácsadóként és bróker asszisztensként egy ingatlanforgalmazással, ingatlanbefektetéssel és fejlesztéssel foglalkozó cégnek is még 1990-ben csakúgy, mint az elején a Tisza Coop Kft., Szeged [Később Coop Csoport] USA Marketingmenedzsereként, szintén 1990-ben.

Sok tapasztalatot és tudást szereztem az USA-ban, melyre itthon eddig, „alig akadt vevő”. Megismerkedtem az ottani emberekkel, művészettel, kultúrával, üzlettel, joggal, és sorolhatnám a „külföldi túra” pozitívumait. …A negatívumokat most jobb, ha hagyjuk!

schaffer3

Lányomék

Emlékszel, hogy egyszer Bálint tanár úr szonettet íratott velünk magyar órára? Te akkor írtál? Azóta nagyon termékeny költő-író lettél. Mikor kezdtél írni?

Nem emlékszem, hogy a gimiben írtam-e szonettet. Ha nem volt kötelező, akkor biztos nem írtam. Inkább sokat fociztunk akkor a gimi udvarán, a kollégiumban és másutt is, sok más labdajátékkal fűszerezve. …Már a gimiben 1969 után írogattam magamnak, nyaranta. Kivétel nélkül fantasztikus tanáraink voltak, a kollégiumban is!!!!!

Komolyabban véve az írást először talán érettségi után, az előfelvételis -11 hónapos és 1 napos- katonaság alatti szabadságon írtam verset. Lásd pl. az „Új Atlasz”c. versemet, amit mostanra társítok Madách Imre: Atlasz című versével, ami tudomásom szerint szlovák tükörfordítással is megjelent nem régen. Lásd [Koll a bor a tivI] sorozatomat az ArcKönyv Csatorna(C) alias -némelykor aljas- Facebook lapomon..

schaffer4

Fiamék

1976-ban én találtam ki a totalArtos regényfilm és a totalArtos vers esztétikai kategóriáját, mint újdonságot” – írtad magadról. Kifejtenéd ezt bővebben?

Sok gondolkodás és olvasás után volt egy igen fontos és gyümölcsöző beszélgetésünk – az akkor joghallgató – Krasznahorkai Lászlóval, a mi évfolyamunkat követő, szegedi jogi kari évfolyam búcsúbuliján. Ő székelyesen szólva: „két évfolyammal kisebb volt nálam”. A Szeged-Alsóvárosi Tóth [„Kapca”] kocsmában történt mindez.

Úgy emlékszem, hogy László is publikált az „Impulzusban”, de arra bizton emlékszem, hogy már korábban is beszélgettünk irodalomról, irodalom-megújításról. Abban szinte teljesen egyetértett, amit – idősebbként felvetve a témát – elmondtam neki ott és akkor. Nevezetesen azt, hogy a próza szempontjából nem számít az, ha egy mondat több tíz oldalon keresztül is hömpölyög; az a fontos, hogy nagyon cizelláltan és a narráció kapcsán is brutálisan őszintén fejezzen ki érzéseket, gondolatokat, történéseket, hangulatokat, színeket, képeket, ízeket… ”vagy amit akarunk”, a szöveget a költészet és a zene felé elmozdítva. Ebben teljesen egyetértettünk, és akkor ő is beszélt őszintén ilyetén írói aspirációiról. Én arról is beszéltem neki, hogy nemcsak valamiféleképpen zenés, de nagyon vizuális verseket és szövegeket szeretnék írni és az Irodalomban valami hasonlót alkotni, mint amilyenek az akkor Magyarországon is divatba jövő videoklipek [zenés-, táncos-, poétikus-, mini-filmszerű alkotások] >>

„Ő videóművész és költő!” Lásd, Krasznahorkai László: Háború és Háború. Arra nem emlékszem már, hogy erre mit reagált László. Nagyon jó beszélgetés, jó hangulatú buli volt, az akkori, híres szegedi vízipólósok vicc- és sztoriparádéjával és jó zenékkel fűszerezve.

schaffer6

Egy boldog nagymama az unokákkal

Milyen műfajokban alkotsz? Megjelent-e már írásod valahol?

Én totalArtos verseket, totalArtos regényFilm részleteket és regényFilmeket, más néven „zenés-, táncos-, poétikus, DOQu regényFilmeket” írok. A Facebookon, számos közintézmény és könyvtár komputerén, egy USA rádióban, a Laffs Cabaret Cafféban „publikáltam”. Az „Impulzus” című jogi kari folyóiratban és a Csongrád Megyei Hírlapban is jelentek meg verseim Zalán Tibor ösztönzésére 1973-1974 táján, de a publikálástól visszavontam magam. Az „Átkos előtti Turáni Átkos utáni Átkosban” nem éreztem “kielégítőnek” az irodalomhoz szükséges szabadság- és demokrácia mennyiséget és inkább „virágoztattam” a magam területén ( Jog, HR, Vezetőképzés, Oktatás, Menedzsment) a Magyar Mezőgazdaságot, Élelmiszeripart; később Ipart és Kereskedelmet is!

Mesterkurzusokon is képezted magad. Mit adtak neked ezek a továbbképzések?

Jártam három szemesztert a Magyar Író Akadémia [MIA] mesterkurzusaira a Budapesti Művészetek Palotájába a célból,

1./…hogy még jobban megismerjem a kortárs magyar irodalmat az amerikai tartózkodásom után és

2./ a szinte megszállott kérdezősködésemmel igyekeztem biztossá válni abban, hogy nagyon újszerű dolgot, talán egyszer majd irodalmi hungarikumnak is méltán nevezett dolgot találtam ki 1976-ban: a totalArtos vers és a totalArtos regényFilm irodalmi-esztétikai kategóriáit!

Tagja vagy-e valamelyik irodalmi vagy művészeti körnek? Van-e mentorod, segítőd, kritikusod?

Mentorom, segítőm sajnos még nincs. Én elég sokat promotálom a kortárs magyar irodalmat. Lásd az István János Schäffer néven futó Facebook [ArcKönyv Csatorna(C)] lapomon a korTársAK sorozatomat!

Több nyelven is beszélsz. (Az angoltanulást még együtt kezdtük el.) Milyen nyelveken írsz?

A magyaron kívül még angolul. Van néhány német, orosz és spanyol szövegrészletecském is beágyazva többnyire magyar nyelven írt műbe. Ez a Bábel Sorozatom.

Hogyan jellemeznéd, mutatnád be magadat röviden az olvasóknak? Milyen embernek tartod magad?

Igen érzékeny ember vagyok, felelősségteljes és tökéletességre törekvő, de hála Istennek, még talán nem totálPerfekcionista. …Szeretem a családomat, az igaz barátaimat csakúgy, mint a földön minden jóakaratú, őszinte és becsületes embert. Úgy érzem, képes vagyok a szeretetre sok csalódás után is. Imádom a Művészetek szinte minden ágát, és igyekszem is a műveimet kiterjeszteni rájuk, pontosabban szimbiózisban éltetni velük. ..Megszállottja vagyok az igazságosságnak, méltányosságnak, őszinteségnek és a becsületnek. Nyitott vagyok más népek kultúrája és vallása iránt. Keresztény vagyok, római katolikus keresztény vallású.

Milyen terveid, vágyaid vannak a jövőre nézve? Szakmai és családi/magánéleti egyaránt…

Szeretnék még több időt tölteni a családommal, ugyanakkor – amennyiben a tapasztalatomnak, tudásomnak anyagi elismerésben is megfelelő ajánlatot kapok – dolgozni is szeretnék még jogászként.

Szeretném a totalArtos (összművészeti) terveimet megvalósítani. Szeretném, ha egy rangos, magyar kiadó felkarolná az alábbi tervem alapján az első, totalArtos regényFilmem kiadását, melynek munkacíme: 2001:Odüsszeia mottó: “egyszer szüljön égő házban

„A Hetedik Projekt”:2001 januárja óta- a projektet Arizonában kezdve – “zenés-, táncos-, totalArt-os, poétikus-,DOQu regényFilm” ciklust írok ,József Attila: A Hetedik c. versének minden egyes életszerep-modell sorára.

[30 regényFilm, egy magyar és egy angol nyelvű verseskötet, az Ember Komédiája(C) tragikomikus, színházi performansz, 1 filmforgatókönyv és egy 40 perces Staind Up Komedi Show magyarul vagy angolul szerepel a tervek között.] Ezek megalkotása az írói-, költői-, …zenebohóci programom!

Ha 1976-ban kitaláltam valamiféle “Hungaricumot”(?) és írtam is így sokat, akkor szeretném is megvalósítani az itt leírt művészi tervet, ha Isten egészséget és éveket ad hozzá!

Alkotóművészként – elvileg – fejlődnöm kellett a hetvenes évek és az új ezredév elejétől fogva [ezek az intenzívebb írói, költői korszakok] hiszen sok intellektuális és testi örömben és szenvedésben volt részem, és szinte folyamatosan írtam a két földrészen lévő íróasztalaimnak. Sokat tapasztaltam, úgy érzem, felelősségteljesen tudok gondolkodni a világról, emberekről és társadalmakról. Világot láttam és persze olvastam is sokat, de sohasem eleget!

………………………………………………………………………………………………………….

Az első illusztráció: Javaslom, hogy keressétek meg a megjelölt Facebook lapon

Sáfár István György: Egy fehér holló halál trükkjei [lásd István János Schäffer Facebook lapját

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Sáfár István György

Töredék – Opus No.???+3

1.

Lehet ma

elfogadnak, lehet

hogy megvetnek, de én

most nagyon töredékesnek

érzem”magam, magam'”, de ez

így is van rendjén, mert Isten az

“aki a Végtelenség”. Minden más töre-

dékesség és talán még esetlen esedékesség

Is!

Legyen hát békesség a Földön, minden jó-

akaratú embernek! … És dicsőség mindörökkön

örökké Istennek; az Atyának,a Fiúnak és a Szentléleknek!

…………………………………………………………………………………………….

2.

Isten él a lelkünkben, de a kertünkben

amott az az égő, csipkebogyó színű

bokor és itt az ajtónknál a mus-

kátli, megláthatja akár…

………………………………………………………………………………………………………………..

ki. a Zenei Vendég? Quimby!

„Nekem mindegy, csak a színe legyen vörös!”

………………………………………………………………………………………………………………..

de nem feltétlenül a pezsgő

vagy a bokor, legyen

borvörös az ezer1-

rózsaszirom a

 

fürdővizedben szétszórva!

Fürdésed után megtörölgetlek

és hét nap és hét éjjel szeretlek,

ameddig csak álmokkal bírom.

…………………………………………………………………………………………..

Film graffiti: Amerikai Szépség, majd Maár Gyula: Töredék

…………………………………………………………………………………………..

Egy a legújabb totalArtos versek közül, talán

Puskás f. Márton bemutatja: Athena Orchard-Sáfár István György: Tükrök

2014. október 9., 8:04

Sáfár István György

Arizona, Amerika, Amerika!

[töredék – opus no.??? + 1]

Horror, továbbá „rossz hír” az, amikor

ártatlanul kezeden kattan a bilincs,
mert kellett az Amerikai Álom,
az a kincs ami már régen

-1esek szerint Reagen

óta- nincs, nincs!
Új neve sincs!

… Vagy csak naiv, Arizonai álmodozó
vagy és a kincs csak néked nincs,
mert te tehetséggel, törvénye-
sen akartad megszerezni,
nem önkényesen,
e- r- ő- szakkal,
megragadni,
elszeretni.

A régi Ami sincs.
Neve sincs! A
táncos-lány
neve talán
Amy, talán
A n i c e?

…Amice!

……………………………………………………………………………………………………………
Időutazásos kapcsolás> 2014. 10.08. 23:23 talán, Super One Csatorna
Egy méz-arany hajtincs,
egy szaunában szeretkező,
‘húsz talán’, kecses, biszex nimfács-
ka, de mindez tulajdonképpen hasztalan,
mert nem veled szeretkezik, “A haszontalan!”
…………………………………………………………………………………………………………….

Néhány érdekes nő, a lakásom

falán; Eva Mendez, talán

díva, talán kincs Ő?
.
Lop ez, lop az, lop amaz;
talán Jennifer Lopez;
mint Porto Ricoi
amazon, Ő
i- g- a- z.
……………………………………………………………………………………..

Kapcs> Music Mix Csatorna 2014. 10:20 12:31
Jennifer Lopez: Booty

……………………………………………………………………………………..
Visszakapcs>

Talán és itt a Lista, összeállította: IllúzióNista Pista,
totalArtos regényFilm- és versíró; egyedi
gondolatokat és műveket futtató,
“skrici”, naiv moralista, a nép,
a nemzet nemzett fia.

Hollywood mindenesetre -többnyire-
jól szuperál és az Oscar Díj Át-
adó Gálával dicsőül meg

*a Mega Para-Kupleráj!

[* Főként csak a rém és a ritmus kedvéért, Bro Barátom!]
Akár DVD, akár TV;
jut film, minden-
esetre min-
den estre.

Lehet sár, lehet eső a Wall Street
is mindíg prosperál, de ez a
Személyes Szörny -a kel-
leténél többször– ön-
gyilkosságba vagy
őrületbe kergető.

A te személyiségeddel ott
dolgozni, -akkoriban-
naiv ötlet volt, s
felejthető!

Talán a szerelem [Itt az M.G. idézet] ,

Pontosabban *Athena Orchardé

Talán Heather ha jobban
rád hederít??

Talán az a Lány,
Marrakesh; ta-
lán, ha akkor
megkeres?

Talán Teresa,
ha én bízok
és Ő nem
fél talán.

Talán a hírhedt, Curves Kabaréban
az a nő, aki “Harley” néven
táncol; mellesleg kitörés
előtt álló, színésznő!
.
[ Method acting on Metadon ]
.”Nekem van csak, me-
. ta adatom!”

Vagy az a magyar énekesnő;
talán Réka,talán Kincső;
talán kicsit koráb

ban -kicsi korá-

ban- a bátyja

úgy becézte:
“T i n c s ő”

A “Vadmacskák Háza” Diszkóban
mind csak incseleg, valójában
egyik sincs veled!
…………………………………………………………………………………………………..

Film graffiti: Atom Atoyan: Exotica

…………………………………………………………………………………………………..

Kinn, nincs elég tiszta lég; csak
égett, porfelhő-szmog van.
Nincs elég, őszinte ba-
rátság, nincs elég Ég!

Nincs elég fű,
cserje, bokor;
Bush van kettő is!
Az idősb még alapvetően,
megfelelően reménykeltő is.
.
Néhány film, néhány költő,néhány
festő, néhány író; néhány
zenész szintén;
aki költő is,
a maga
szint-
jén.
.
Nincs elég fa!
Nincs elég ág!
Nincs elég…

[ eltakarás ]

Hat totálKáros, tűzoltó részegen
idegenajkú csőcselékként kezel,
s lincsel, tehát ők a csöcse lék!
Mit kezdjek majd otthon,ilyen
hozománnyal, ilyen kinccsel!

Álmodban egy madárraj
az édes húsodat tépi
húsodba vág.
……………………………………………………………………………………………………

Film graffiti: Alfred Hitchcock: A madarak

……………………………………………………………………………………………………

2002 a Vég?
Elég!!!!!!!!

Egy gyönyörű, Arizonai
naplemente közben
meggyulladt és
ég az Ég!
.
Az égő Ég
egy Néró
nak talán
szép len-

Ne!

Minden csak
ego, Chuck!
Czuckini
czuckin!

Go,
Gi-
a!

Epilógus:
:
A minap azt álmodtam, hogy a
sivatag felett a hegyen egy
neon G betű galádul ég!

E városnak van neve:
Gomora. Én így
is szeretlek, A-
rid Zoo na!!

…………………………………………………………………………………………………………

Film graffiti: Sin City

………………………………………………………………………………………………………….
Kapcs> Net Csatorna-2014(C)

Athena Orchard 12 éves korában észrevett egy huplit a fején.
A következő karácsonyon elájult. Nem sokkal később csont-
rákot diagnosztizáltak nála, majd agresszív kemoterápiának
vetették alá.

Sajnos a kezelés nem segített, Athena meghalt. Bár az utolsó idő-

szakban nagyon rosszul volt, a betegség nem tudta megtörni.

Amikor az édesapja elkezdett rendet tenni a kamaszlány szobájá-

ban, hihetetlen felfedezésre bukkant. Athena hosszú titkos üzene-

tet írt a nagy, szobai tükör hátuljára. Athena a gondolatait jegyezte

fel a tükör hátuljára.

Nehéz megindultság nélkül olvasni sorait, amelyek tele vannak

reménnyel, szeretettel és bölcsességgel, és arra biztatnak, hogy

a halál árnyékában sem szabad feladnunk önmagunkat.

Csak néhány részlet:

A boldogság csak rajtunk múlik.

Nem a hepiend a fontos, hanem maga a történet.


Az élet célja a cél élete.

A hétköznapi és a különleges közötti különbség csak egy aprósá-

gon múlik. A boldogság irány és nem maga a cél, ahová el akarunk

 

Csak a nevemet ismeritek, engem nem.

Azt tudjátok, mit tettem, de azt nem, hogy min mentem keresztül.


A szeretet olyan,
mint az üveg: tetszetősen néz ki, de könnyen
e l t ö r i k.

A szeretet ritka, az élet furcsa, semmi nem tart örökké és az em-

berek változnak.

Minden egyes nap különleges, tehát igyekezz minél többet ki-

hozni belőle.

Bármikor halálos beteggé válhatsz, tehát minden napodat becsüld
meg.

Az élet csak akkor rossz, ha azzá teszed.

Az élet egy hullámvasút, ahol a lejtmenetek adnak értelmet annak,
hogy a csúcsokra is fel lehet jutni.

Várom, hogy szerelembe essek valakivel, akinek kitárhatom a
szívem.

A szerelem nem arról szól, hogy megtalálod, akivel le akarod élni
az életed, hanem arról, hogy megtalálod, aki nélkül nem tudod leél-
ni az életedet.

Az élet játék mindenki számára, ahol a szerelem az egyetlen
nyeremény.

Bácsbokod, Magyarország 2014. október

………………………………………………………………………………………………………….

És a legújabb totalArtos versem egy hosszú variáció Samuel Taylor Coleridge 4 sorára.

Ha még marad elegendő időm rá, szeretném az eddig még meg nem ismert népeket és kultúrákat utazások, rövidebb ott tartózkodások során megismerni. Kicsit többet szeretnék törődni a saját egészségemmel, és ilyetén rehabilitáció után focizni a Magyar Íróválogatottban.

Kedves István! Kívánom, hogy vágyaid valóra váljanak, és töretlen lelkesedéssel, munkakedvvel íródjanak továbbra is verseid!

Weninger Endréné Erzsébet

Hozzászólások