,,Jöttem, láttam, győztem!” – A Montázsmagazin és a Toll és Ecset Alapítvány által meghirdetett „Tavaszi pillanatok” című amatőr festőverseny közönségdíjas győztesét ismerhetjük most meg.  Így vall életéről, családjáról:

 

torvinen1

 

Pakson születtem, ám gyermekkoromat Kapuváron töltöttem, itt jártam általános iskolába is. A szüleim tanárok, húgom is ezt a pályát választotta.  Nyolcadik osztályban már kitöltöttem a továbbtanulási papíromat közgazdasági irányba, amikor megnyertem a megyei rajzversenyt. Ekkor – elsősorban a tanáraim hatására – változtattam az iskolák sorrendjén. Felvételiztem a győri Művészeti Szakközépiskolába. Itt érettségiztem, szobrász szakon végeztem. Ám a középiskolai évek feladatai, szakórái inkább a festészet felé tereltek.

 

torvinen12

 

A középiskola elvégzése után hol folytattad a tanulmányaidat?

A szombathelyi Tanárképző Főiskolán tanultam, először történelem-orosz szakon, majd néhány félévet rajzból is elvégeztem. Itt ismerkedtem meg volt férjemmel, kislányom édesapjával, aki finn nyelvet tanított Szombathelyen.

Budapestre költöztünk, s én a banki szférában dolgoztam. Ekkor a munka, a kicsi gyermek nevelése mellett kevés időm maradt festeni. Ám igyekeztem képezni magam. Számítógépes grafikát tanultam két évig. Mindig nagyon szerettem a virágokat, így virágkötészetből is levizsgáztam.

 

torvinen8

 

2010-ben Finnországba költöztünk, 2012-ben azonban visszajöttem Magyarországra. Nagyon szép országot hagytunk ott a lányommal, de én nehezen viseltem a hosszú teleket, a sötét féléveket.

Hiányzott a család, vágytam a napfényre, kertre, virágokra! A kislányom édesapja pedig Karéliába vágyott vissza. Így mindketten a szülőfölünkön élhetünk, korrekt kapcsolatban maradva. Kislányunk pedig élvezi a helyzet adta lehetőséget utazásban, nyelvtanulásban egyaránt!

Jelenleg Kapuváron élek a lányommal és a párommal. Itt találtam meg azt a nyugalmat, kiegyensúlyozott életet, ami hozzásegít az alkotói tevékenységhez. Számomra nagyon sokat jelent az otthon, a család.

 

torvinen5

 

Ki és mikor fedezte fel, hogy átlagon felüli a kézügyességed?

Az általános iskolai rajztanárom, Mórocz Györgyné biztatott elsőként. Ekkor nyertem meg az említett megyei rajzversenyt, mely ebbe az irányba terelte az életemet.

Mikor kezdtél el komolyabban festegetni? Kik voltak a mestereid, kire gondolsz még ma is jó szívvel vissza?

A középiskolai művésztanáraimnak nagyon sokat köszönhetek. Garamvölgyi Béla festőművész tanár úrtól tanultam meg a festészet alapjait, amiért a mai napig hálás vagyok. Lipovics János szobrászművésztől szintén sok hasznos instrukciót kaptam, melyeket mostani tevékenységem során is használni tudok.

 

torvinen4

 

Mik a kedvenc témáid? Milyen technikát alkalmazol a leggyakrabban?

Kedvenc témám a természet. Nagyon közel áll hozzám a hétköznapokban, a munkában egyaránt. Sokat fotózom, és a képekből tanulok. Lenyűgöznek a fények, a természet színvilága. Utánozhatatlan és egyben egy véget nem érő kihívás számomra a megörökítése. Általában olajjal festek, ez áll hozzám a legközelebb, de alkalmanként akvarell képeket is készítek. Sok portré is készül, ezeket általában grafit technikával készítem.

Hány kiállítást tudhatsz magad mögött?

A finnországi megjelenéseken kívül nem volt még kiállításom. Most szerveződik egy Kapuváron, illetve a Rábaközben.

 

torvinen6

 

Tagja vagy online művészeti csoportoknak, ahol megmérettetésre kerülnek a világ minden pontjáról beküldött munkák?

Sok internetes oldal tagja vagyok, de idáig nem vettem részt versenyeken. Az első ilyen megmérettetés a Montázs Magazin pályázata volt, melyre véletlenül találtam, és a képemet kimondottan erre az alkalomra készítettem. Szeretem a művészeti oldalakat, sok szép képet láthat, hasznos dolgokat sajátíthat el a néző.

 

torvinen9

 

Alkotásaidért kaptál már ezen kívül elismerést?

Erkölcsi elismerésben volt részem Finnországban, amikor kétszer is megjelentem a finn sajtóban. Egyik alkalommal a festészet, a másik alkalommal a domborművem felavatása volt a téma. Rürik Lonin vepsze néprajzkutatóról készült reliefem felavatása alkalmából. Finnországban igen tisztelik, értékelik, őrzik a népi kultúrát. Ugyanezt tapasztaltam Oroszországban is. Karélia szépségeivel, értékeivel sikerült ismerkednem mind a finn, mind az orosz területen. Festettem a gyönyörű tájat, sok fotót is készítettem. A munkám a nyelv tanulása volt, illetve egy művelődési központ kulturális tevékenységét segítettem grafikusként. Időt, pénzt szánnak arra, hogy a kis népek kultúrája ne menjen feledésbe. Így jelentették meg a szinte kihalóban lévő vepsz nép ősi meséit. A mesék fordításában vettem részt, illetve a mesekönyv illusztrátora voltam.

 

torvinen11

 

Milyen álmaid, vágyaid, terveid vannak?

Rengeteg van. Talán azt szeretném a legjobban, ha kizárólag a festéssel foglalkozhatnék. Szeretnék egy önálló kiállítást, amivel nagy örömet szereznék a családomnak is, akik nagyon sok támogatást nyújtanak. Ezen kívül van egy közös álmunk, a gyermekirodalom közvetítése (lapszerkesztés, nyelvismeret, illusztrálás). Így szólhatnánk országhatáron belül, illetve a külföldön élő magyar gyermekekhez is!

Nagyon szépen köszönöm az interjút! A magam és a szerkesztőségünk nevében ismételten gratulálok, kívánok számodra erőt, egészséget, töretlen alkotókedvet.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások