Szép számmal gyülekezett a közönség a kecskeméti Katona József Könyvtár nagytermében 2021. október 30-án délután. Weninger Endre: Magyar miniszterelnökök című könyvének bemutatójára érkeztek.

magyar miniszterelnokok

Balról jobbra: Antalffy Yvette, Weninger Endre, Weninger Andrea

A tárogató szavára csendesedett el a közönség, Szabó Sándor tárogatóművész különlegesen szép játékát élvezhették. A moderátor, Weninger Andrea, a szerző egyik leánya üdvözölte a megjelenteket. Bemutatta a színpadon ülőket: Weninger Endrét, a könyv szerzőjét, nyugdíjas angol-történelem szakos tanárt, és Antalffy Yvette grafikust, újságírót, aki a könyvben szereplő digitális grafikákat készítette. Neki köszönhetően vizuálisan is megelevenedtek a miniszterelnökök.

Weninger Andrea

Az első kérdésekre a szerző válaszolt. Megtudtuk, hogy történelem szakos tanárként szeretné, ha az olvasók megismernék történelmünk kiemelkedő személyiségeit. Ezért írt korábban cikkeket híres magyar hadvezérekről, kimagasló történelmi alakokról, ezt követte miniszterelnökeink bemutatása is. 20 miniszterelnököt választott ki, akik 1848-1990 között töltötték be ezt a posztot, Gróf Batthyány Lajostól Antall Józsefig.

Hogy mi alapján szelektált? Elsősorban a legismertebbeket szerette volna bemutatni. Azokat, akik helyt álltak nagyon nehéz helyzetben is, ezért példaképpé váltak. De negatív szereplői is vannak a könyvnek. Ők azok, akik a történelem viharos éveiben nem tudták megoldani az ország problémáit és megvédelmezni Magyarország érdekeit. Vagy azért, mert a tehetségük nem volt meg hozzá, vagy a külső körülmények gúzsba kötötték őket. Néhányukról pedig keveset tud az átlagember, róluk információval akart szolgálni.

Antalffy Yvette grafikus

A kötetet Antalffy Yvette grafikus illusztrálta digitális grafikáival. Ő készítette a szerző előző könyvének (Híres magyar nők) képeit is. A teremben ezekből a képekből egy kiállítást rögtönzött Fuchs Alfonz, a könyvtár technikusa, sőt kivetítve is láthatták a nézők az összes illusztrációt.

Antalffy Yvette így vallott a grafikák készítésének folyamatáról:

„Az a megtiszteltetés ért, hogy a szerző engem kért fel a magyar politikatörténet miniszterelnök-portréinak megrajzolására is Gróf Batthyány Lajostól Antall Józsefig. Tavaly a Híres magyar nők esetében kicsit könnyebb helyzetben voltam. Jobban bele tudtam képzelni magam a női szereplők élethelyzetébe. A magyar miniszterelnökök szigorú, eltökélt férfi-tekintetének megjelenítése feketén-fehéren egy egészen más nézőpontot igényelt részemről.

Olvasva a róluk szóló fejezeteket rádöbbentem, hogy ‘56-ban születettként milyen csökevényes és néhol hamis képet kaptam iskoláimban ezekről az évekről. Rajzolás közben én magam is szélesítettem ismereteimet a korról, a miniszterelnökökről.”

A szerző dedikálja a könyvét

Arra a kérésre, hogy a szerző emelje ki egy számára pozitív és egy negatív miniszterelnök nevét és szerepét, Weninger Endre pozitívként gróf Bethlen Istvánról beszélt, negatívként pedig gróf Károlyi Mihályt, „a XX. század legtehetségtelenebb, legkétbalkezesebb miniszterelnökét” említette. Ha elolvassuk a könyvet, megértjük, miért.

Weninger Nóra

A Magyar miniszterelnökök című könyvet Kozicz János történelem szakos tanár nagy gonddal és odafigyeléssel lektorálta. A rendezvényen nem tudott részt venni a betegsége miatt, de a könyvhöz írott ajánlásából Weninger Nóra, a szerző másik leánya részleteket olvasott fel.

A rendezvényt Gyöngyösi Szabó Katalin értő versmondása és Szabó Sándor tárogatóművész gyönyörű játéka színesítette.

 

A beszélgetők néhány személyes élményt is felelevenítettek azokról a miniszterelnökökről, akik kormányzása alatt a szerző és a grafikus már élt, és lehettek emlékeik róluk. Itt Nagy Imre, Kádár János és Antall József jöhetett szóba. Ez utóbbival le is zárul a bemutatandók névsora, mert a tanár úr nem akart a még élő, kortárs személyiségekről írni. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy még van a tarsolyában egy kötetre való anyag a magyar történelem híres hadvezéreiről és felfedezőiről.

Weninger Endre minden korosztály számára ajánlja a Magyar miniszterelnökök című könyv elolvasását. Különösen a fiatalok róluk szóló ismereteiben van hiányosság, de a felnőttek is találnak benne sok új információt, az eddig megszokottól eltérő látásmódot, értelmezési lehetőséget.

A bemutató után a vendégeket agapéra várták a könyvtár büféjében, ahol dedikálásra és egy jó beszélgetésre is adódott lehetőség.

A könyv a szerzőnél kapható, ára 2.500 Ft. A rendelések leadására a werzsi.werzsi@gmail.com e-mail címen van lehetőség. (Később a kecskeméti Líra Könyvesboltban is kapható lesz.) Még megvásárolható a Híres magyar nők című könyv is, nagyszerű ajándék lehet karácsonyra.

 

Weninger Erzsébet

Fotók: Vass István és Fuchs Alfonz

 

A könyvbemutatóról előzetesen ITT írtunk.

 

Hozzászólások