Ha repülővel utazunk valahova, akkor a legfontosabb útitársunk egy megfelelő kabinbőrönd. Hogy ez mekkora legyen? Minden légitársaságnál más az aktuális szabályozás, most ezeket tekintjük át. A kabinbőröndökről röviden…

Wizzair, Ryanair, EasyJet

Lássuk az egyik legnépszerűbb társaságot, a Wizzairt. A repülőjáratokra a legnagyobb felvihető kézipoggyász mérete, ha van elsőbbségi beszállás, akkor 55x40x23 centiméter, ami maximálisan 10 kilogramm lehet. Amennyiben nem rendelkezik elsőbbségi beszállással, akkor ugyanez a kézipoggyász 40x30x20 centiméteres lehet.

A Ryanairnél elsőbbségi beszállás esetén 55x40x20 centiméteres, anélkül pedig egy 40x20x25 centis kis táska a megengedett. A súlyhatár itt is 10 kilogrammban van meghatározva.

Az easyJet esetében ez a méret 56x45x25 cm, és náluk nincs súlykorlátozás. Ellenben ennél a légitársaságnál két különböző méret van használatban, bár mindekettő külön jellemzőkkel. Ezek pedig a garantált és a nem garantált méret.

A garantált méretű kézipoggyászok esetében az ideális paraméterek: 50x40x20 cm. A nem garantált méretnél nagyon kell figyelni, mivel a zsúfolt járatokon a légitársaságtól függ, hogy az adott poggyászt felvihetjük-e a repülőre, avagy marad a feladott poggyász opció. Ez a méret pedig 56x45x25 cm.

Mit lehet és nem lehet felvinni?

Ha már a mérete szabályozva van a kabinbőröndöknek, nem túl meglepő módon a tartalmuk sem lehet akármi. Persze egyéni döntéstől függően azt teszünk bele, amit szeretnénk, de mégis érdemes átgondolni a prioritásokat.

Amit mindenképp érdemes felvinni:

● a személyi és úti okmányokat, de csak a legfontosabbakat,
● valamennyi pénzt,
● mobiltelefont, laptopot, valamint az ezekhez tartozó töltőket,
● kulcsokat,
● gyógyszert, amire szükség lehet az úton,
● szendvicset vagy valami ropogtatnivalót
● könyvet,
● nyakpárnát és szemtakarót
● egy váltás ruhát, ha nem érne a célba időben a feladott poggyász.
● a folyadékot pedig fedélzeti flakonba tegyük, mivel a legtöbb helyen azt engedélyezik.

Tilos felvinni a fedélzetre:

● mindennemű szúró- és vágóeszközt,
● éles, illetve tűzgyújtásra alkalmas tárgyakat,
● sokkolót,
● paprika sprayt,
● íjat, nyilat,
● borotvapengét, ollót (sérülést okozhatnak),
● kéziszerszámokat (fúró, fűrész),
● gyúlékony anyagokat és
● olyan tompa tárgyakat, amivel mások számára sérülést okozhatunk.

Természetesen ezeken felül is akadnak bőven egyedi kézipoggyász méretek, ezért minden esetben tájékozódjunk az utazás előtt. Ha nem férne bele a poggyász az ellenőrző keretbe, akkor az minden valószínűség szerint feladott poggyászként végzi. Éppen ezért legyünk körültekintőek az utazás előtt.

 

 

Hozzászólások