Újabb négy, különleges Zsolnay-műtárggyal gazdagodott a Gyugyi-gyűjtemény. A több mint hatszáz, a Zsolnay gyár aranykorának legszebb kerámiáit bemutató kiállítás új darabjait az adományozó Gyugyi László személyesen helyezte el a vitrinekben szeptember 18-án.

gyugyi1

Az újonnan érkezett tárgyak közül kettőt az Egyesült Államokban, kettőt pedig Franciaországban sikerült fellelni. Az áttört falitál, a fedeles doboz és a fedeles dobozka az 1890-es években készült, mindhárom ismeretlen tervező munkája. Visszakerült a szülőhelyére a Klein Ármin által tervezett, egy harcos fejét ábrázoló kis tál is, mely 1880-81 között készült a porcelánmanufaktúrában.

gyugyi2

„Kétféle eset szokott lenni az új tárgyak kapcsán” – magyarázta Gyugyi László. „Van, amikor a stílust erősíti egy-egy darab és van, amikor a kiállítást teszi szebbé. Most inkább az utóbbiról van szó. Ezek kiegészítő darabok, a Klein-sorozatban például volt egy hézag, amit pótol a kis tál, s így teljesebbé teszi a kiállítást” – árulta el a műgyűjtő.

gyugyi3

Gyugyi László még egy örömhírt is megosztott velünk: tervei szerint jövő tavasszal legalább egy újabb tárggyal bővíti a gyűjteményt, mely igazi fődarab lesz. Hogy pontosan miről van szó, azt egyelőre szeretné titokban tartani.

„Én állandóan keresek, csak az a kérdés, hogy az ember mikor találja meg. Amikor itt vagyok, és látom a látogatókat, és látom az örömöt, amit nekik okoz ezeknek a csodálatos kerámiáknak a megtekintése, az nekem elég elismerés” – zárta gondolatait Gyugyi László.

Az új tárgyak szeptember 18-tól megtekinthetőek a Zsolnay Aranykora kiállításon.

Hozzászólások