Városjáró örömfestő túránk e heti állomása a Hunyadi tér volt. Örömfestő csapatunk a Hunyadivárosban, a Hunyadi téren gyülekezett. Először felderítettük a terepet, vagyis a teret, megkerestük a számunkra megfelelő festeni való részletet. Az időjárás most is kedvezett nekünk. Kicsit szeles időben, de napsütésben festhettünk.

a hunyady ter
Egy kis ismertető a Hunyadi János nevét viselő térről:

A Hunyadi téren áll Kiss Istvánnak a csatamezőt idéző monumentális kompozíciója. 1985. november 16-án állították fel a tér közepén álló négy és fél méter magas szobrot. A győztes hadvezér talpig páncélban ül a lován, sisak nélkül. Jobb kezében buzogány, baljában a pajzson a jellegzetes holló mögött Európa térképe. Körülötte a facölöpök egy palánkvárra emlékeztetnek, távolabb a legyőzött ellenség eldobált pajzsai és turbánjai. Az emlékmű építésze Rácz Zoltán.

a hunyady ter   
Az alkotó üzenete:

“Hunyadi János személye és életműve a magyarság és Európa összetartozását is jelképezi. A nándorfehérvári győzelem nélkül a törökök elfoglalták volna a tőlünk nyugatra kialakult államokat, és ezt az átutazó külföldiekkel is tudatnunk kell.”

A téren található egy fából épült harangláb, melyben minden délben megszólal a kis harang a nándorfehérvári csata emlékére.

a hunyady ter

Illusztráció: Néhány a Hunyadi téren készült alkotásokból

 

Almási Zsuzsanna akvarellfestő

Az örömfestő túra előző állomásáról itt számoltunk be

 

Hozzászólások