Nyitrai Brigittával, a kecskeméti Pótszék Társulat vezetőjével beszélgetünk az újrakezdésről. Az amatőr színjátszók is kemény időszakon vannak túl. De a napokban a Társulat próbái is elindultak. Nagy erőbedobással kezdtek neki a munkának. Hetente kétszer, háromszor is próbálnak. Nagyon bizakodnak, hogy hamarosan helyreáll a normális élet.

az amator szinjatszok
Kedves Brigi! Azt nyilatkoztad, hogy kevés szó esik a szakmai lapokban az amatőr színjátszók munkájáról.

Azt gondolom, hogy az ember öt alapvető művészi igénnyel születik: ének, tánc, zene, képzőművészet, színjátszás. Ezeknek mindenféle fajtája és egyvelege az ember veleszületett, természetes önkifejező eszköze. Beszélni még nem tudunk, de a felsoroltak mindegyikét már műveljük. Ezért nagyon fontos, hogy az amatőr lét méltó elismerést kapjon minden műfajban.

Az amatőr színjátszók is kemény időszakon vannak túl. Igaz, nem a megélhetésünk volt a tét, de komoly anyagi károkat szenvedtünk el. És természetesen a játék hiánya hatalmas űrt hagyott bennünk. Ha hiszik, ha nem, ugyanúgy szenvedtünk, mint bármelyik másik társulat, legyen az akár hivatásos akár nem. Hiszen éppen azért „csináljuk a színházat”, mert ez kell ahhoz, hogy az életünk teljes legyen.

Úgy érzed, nincsenek az amatőrök elismerve?

El tudnék képzelni egy ernyőszervezetet például Kecskeméten, amely kifejezetten csak az amatőr művészeti csoportokat fogja össze. Nemrég beszélgettem erről egy kedves ismerőssel. Igény volna rá. A művészet nevel, és kiegyensúlyozza a lelket. Ezt pedig támogatni kell.

Ha megnyernéd azt a bizonyos ötös lottót?

Nos, akkor megvenném az egyik prominens épületet Kecskeméten, és egy „amatőr művészházat” csinálnék belőle. Színjátszócsoportok, kiállítások, zenei produkciók, amatőr versenyek, fesztiválok és sok minden más megtalálható lenne egy helyen. Nagyon sokszor hangsúlyoztam már, hogy amatőrnek lenni nem pejoratív jelző. Minden művészeti ágazatban láttam példát arra, hogy az amatőrök messze elszárnyaltak egy-egy hivatásos produkció mellett.

Azt kell elismerni és tudatosítani az emberekben, hogy a tehetség minden műfajban és minden szerveződésben tehetséget jelent. És ennek ellentéte is igaz. Mi, a Pótszék Társulat tagjai rengeteget tanulunk hivatásos színészektől, sokat merítünk kőszínházi produkciókból. De amikor egy országos hírű színész eljön egy előadásunkra, és megkérdezi, hogy hogyan találtunk ki bizonyos dolgokat, majd gratulál, akkor úgy érzem, partnerként kezelnek bennünket. Ez jó érzés, mert mi a napi 8-10 órás munkahelyünk mellett teremtünk elő mindent.

Visszatérve a kérdésre: nem lottózom, szóval egyelőre egy szép álom marad ez az egész. De annak viszont tökéletes.

Hogyan tudod összeegyeztetni a munkát, a magánéletet és a színházat? Hiszen ez így rengetegnek tűnik.

Szerencsés vagyok. A családomnak és a férjemnek is köszönettel tartozom, hogy elfogadják a sok-sok színházzal töltött időt. A munkahelyemet is szeretem, remek a közeg, és nagyon jó az időbeosztási lehetőségem.

Milyen darabokkal készül a Pótszék Társulat?

A „Karády Sanzon” egy egyedi, izgalmas, élő zongorakísérettel és énekkel átszőtt történelmi pódium-est. Tavaly nyolc előadásunk volt, most eddig hat előadás van lekötve, ebből három Kecskeméten lesz. A „Sylvia avagy nem a póráz teszi a kutyát” című vígjáték felújító próbái már zajlanak, és szeptember 5-én lesz látható a Ruszt Stúdiószínházban. Ha minden jól alakul, akkor a „KaráDY-VArázs” (írta: Kelecsényi László) november elején kerül bemutatásra.

Optimista vagy?

Igyekszem mindig az lenni. Sok nehézségen mentem már át életem során, így azt hiszem, óriási előnnyel indulok. Könnyebben meglátom a jót és a szépet.

Sok sikert kívánunk a Pótszék Társulatnak!

 

A kecskeméti szabadtéri előadások időpontjai: 2021. július 3. július 4. Karády sanzonest

2021. augusztus 22. Sylvia, illetve a Ruszt József Stúdió Színházban 2021. szeptember 5. szintén Sylvia

További információ a Társulat weboldalán

 

Egy korábbi interjúnk Nyitrai Brigittával

 

Hozzászólások