Nyitrai Brigitta, a Pótszék Társulat vezetője eltűnt a közösségi oldalakról. Ritkán látni posztjait, talán nincsenek is. Pedig korábban határozottan foglalt állást nemcsak művészeti, de politikai-társadalmi kérdésekben is. Visszavonult a világtól talán? Interjúnkban őt szólaltatjuk meg, mivel foglalkozik mostanában, miért van ilyen nagy csönd körülötte. 

nyitrai brigitta

Nyitrai Brigitta

Kedves Brigi, mi van veled? Mi az oka, hogy elvonultál a világ zajától?

Azt hiszem, nehezen tudtam már az események tempóját és minőségét követni. A politikától pillanatnyilag teljesen elfordultam. Semmilyen értelemben nem kívánom érinteni és nem engedem be az életterembe, amennyire persze ez egyáltalán lehetséges. Társadalmi kérdésekben a színházzal – ha már lehet – és a filmkészítéssel kapcsolatban reagálok majd a történésekre. Ehhez tiszta fejre, ingerszegényebb információs közegre van szükségem. Most kicsit „visszavonultabban” élek.

Ettől még az emberi kapcsolataidat nem számolod fel, ugye?

Szó sincs róla. De azért hadd legyek őszinte: Most tényleg csak néhány embert engedek be a „személyes zónámba”. Ez nem valami „elvontság” vagy „művészkedés”, egyszerűen csak úgy érzem, egyfajta pihenőre van szükségem. Rengeteget olvasok és írok. A családomon kívül nagyon kevés emberrel találkozom vagy beszélgetek. Egyfajta csendre van szükségem. Egy film készítése nem kevés feladat, különösen első filmesként. Természetesen a Karády darabot is bemutatjuk, amint lehetséges. Az is egész embert kíván.

Jól értettem? Filmet emlegettél? Nyitrai Brigitta valami különleges dologra készül!

Régóta érlelődik bennem egy játékfilm elkészítésének a gondolata, de idén tavasszal vált konkréttá, kézzelfoghatóvá. Székely Andrással sodort össze az élet, aki kiváló csapatával teszi lehetővé, hogy az általam írt és rendezett történetet életre keltse. Körülbelül egy-másfél évnyi kemény munka előtt állunk.

Kik lesznek a szereplők?

Természetesen a Pótszék Társulat színészei. Mindenkinek lesz lehetősége kipróbálnia magát a vásznon.

Miről szól a film?

Egy 60 év körüli pszichiáter körül forog a történet, aki mind a magánéletében, mind pedig a szakmájában zátonyra fut. Mondjuk úgy, hogy kiég. Egy ismeretlen, különös páciens rántja őt vissza a valóságba. Sok minden történik majd, hiszem, hogy egy érdekes, de még inkább meghökkentő történetet sikerül felépítenünk. A dramaturgiai munkákban Gulyás László segít. Egyébként ő a film főszereplője is. Néhány éve nyerte el a legjobb színésznek járó különdíjat a Magyar Művek Szemléjén. Karakteres arcával és drámai alkatú színészi eszköztárával úgy hiszem, hogy hitelesen fogja alakítani a főhőst.

nyitrai brigitta   

Közeledik a karácsony. Szoktál adakozni a rászorulóknak? A Facebook oldaladon láttam ennek némi jelét.

Adakozó típus vagyok. Idén is így lesz karácsonykor. Sokan mondják, hogy ez nem jó, mert rendszerszinten kell az adományozást megvalósítani. Én viszont mindig, mindenkor Embereket látok, nem pedig rendszert. Arcokat látok, tekinteteket. Nem biztos, hogy ez a jó, de én így működöm. Érzelmes, olykor szenvedélyes és heves tudok lenni. Ez viszont – úgy vélem – garancia az őszinteségre. Nem rágom meg a mondatokat, szókimondó vagyok.

Alapvetően könnyen barátkozó ember vagy?

A válasz egyszerre igen és nem. Kevés embert engedek a bizalmamba. Még ha néha nyitottnak is mutatom magam (talán túlzóan nyitottnak), valójában társaságkerülő és zárkózott vagyok. Mondjuk, hogy 10 évente egy új embert engedek be a személyes zónámba. 🙂 Akit viszont egyszer megszeretek, azért kiállok, és az iránt tartós, valódi, bizalmon alapuló elkötelezettséget érzek.

Most többünket megleptél…

Nézd, szívesen beszélek magamról. Akár személyes életemről, érzéseimről is, de az inkább egyfajta „őszinteségi hurrikán” egy-egy társalgás során. Valódi bizalmat kevesek iránt érzek. Mindig keresek valamit a háttérben, sajnos gyanakvó típus vagyok. Társasági életet csak nagyon felszínesen élek, szeretek otthon lenni. A „színházcsinálás” és a zenélés tökéletesen kielégíti ebbéli igényeimet. Mindig van miben elmélyülnöm.

    nyitrai brigitta

Egy ilyen nagyszabású interjúba talán belefér néhány személyes kérdés is. Ez is kapcsolódik az ünnepekhez. Talán a hitvallás épp egy idevágó személyes kérdés.

Római katolikus neveltetésben részesültem. Hívő embernek tartom magam, mégis úgy pontos a megfogalmazás, hogy „hit-kereső” vagyok. Remélem, egyszer száz százalékosan megtalálom, ha ez egyáltalán emberi léptékkel lehetséges. Sok minden történik egy emberrel élete során, és nagyon szerencsések azok, akik nem inognak meg a hitükben. Őszintén csodálom, és azt hiszem, jó értelemben véve irigylem is őket. Keresem az utat, azt viszont szorgalommal teszem.

Milyen lesz a családi karácsonyi vacsora nálatok?

Nos, minden évben kevesebben vagyunk. Sok veszteség ért. A nővéremet még 2007-ben veszítettem el, a szüleimet pedig nemrégiben két év leforgása alatt. Velem egykorú barátaim fiatalon elmentek, idén a legkedvesebb. Az ünnepek alatt szűken leszünk, de annál nagyobb szeretetben. Halászlé biztosan lesz. Az nem maradhat el.

A sikeres Bolondok című drámád ezekből a veszteség-élményekből táplálkozik? (2018. Nyitrai Brigitta: Bolondok, színmű egy felvonásban, Bálint Endre novellája alapján. A Szerk.)

Igen. Azt hiszem, a Pótszék  kiválóan életre keltette, amit megírtam. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a közönségtől. Egy kórházban játszódó ízig-vérig tragédiát vittünk színre. Az élet elmúlása és a befejezés. Ezt próbáltam papírra vetni. Nagyon büszke vagyok a darab sikerére és a Társulatra. A darabban az elmúlást Nagy Alexandra balett tánca szimbolizálta, és tette igazán drámaivá.

nyitrai brigitta

A Pótszéket sokan egy könnyed műfajú, „vígjátékos” csapatként tartják számon.

Ez nem így van. Sok műfajban jelen vagyunk: vígjáték, tragédia, zenés-táncos komédia, modern Broadway darabok, zenés mesejáték balett-tánccal és most egy történelmi színmű Kelecsényi László tollából. Ez mind repertoáron van. A Pótszéket nem lehet beskatulyázni, mindig keressük az új kihívásokat, feszegetjük a határainkat. Aki látta a „Bolondokat”, bizonyára nem sorolna minket a kizárólagosan komédiákat játszó társulatokhoz. Ha már szóba került: A legnagyobb tragédiák húzódnak meg a vígjátékok mélyén. Pilinszky-től lopva egy szókapcsolatot: mint egy „nehéz vasgolyó”, ott gurul minden emberi szenvedés egy vígjátékban is.

Játsszunk egy kicsit a szavakkal! Mondok szavakat és vágd rá, ami először eszedbe jut…

PÉNZ – szegénység
FÉRFI – támasz
NŐ – társ
GYEREK – jövő
SZERELEM – váratlan ajándék
SZÍNHÁZ – alkotás

Akkor maradjunk a színháznál. Mit ad Neked a Pótszék közössége, illetve a tagoknak mit adhat?

Nagyon fontos számomra a Társulat. Egyénenként, közösségként és alkotó művészeti csoportként is. Nagyszerű emberek kivétel nélkül. Úgy hiszem, számukra ugyanilyen értéket képvisel a Pótszék.

Az előadások nálatok is elmaradnak, nemcsak másutt. Próbáltok addig valamilyen darabot? Van tervetek a jövőre nézve?

Sok előadás elmaradt, de reményeink szerint pótlásra kerülnek majd. Annak viszont nagyon örülök, hogy szeptemberben és októberben hét Karády sanzonestet be tudtunk mutatni. Szerette a közönség, és ez termesztésen jólesik. Bízom benne, hogy ha visszatérnek a dolgok a megszokott kerékvágásba, akkor mi is újult erővel folytatjuk a munkánkat. Nehézségek mindig vannak, de azon vagyok, vagyunk, hogy megoldjuk. A COVID miatt elestünk a bevételeinktől, így támogatók nélkül a működésünk is kérdésessé válhat.

De nem adod fel, ugye?

A Pótszék Társulatot 2015. december óta vezetem. Akkor néhány kisebb falunk, két székünk és talán még egy asztalunk is volt. Azóta óriási utat tettünk meg. Az ország legszebb művelődési központjaiban játszhattunk. Amíg erőmből futja, küzdeni fogok, hogy talpon maradjunk.

nyitrai brigitta

Utolsó kérdés: Mi a krédód? Mi az, amire azt mondanád, hogy ez az életfilozófiád?

„Amit nem kívánsz magadnak, azt Te se tedd embertársaddal”. Azt hiszem, ebben minden benne van.

Kedves Brigitta! Köszönöm az interjút, és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok neked, családodnak és a Pótszékeseknek!

Azok a vállalkozások vagy akár magánszemélyek, akik támogatni szeretnék a Pótszék Társulatot, a következő bankszámlaszámra utalhatják tetszőleges adományaikat:

Amatőr Felnőtt Színjátszásért Kulturális Egyesület
Bankszámlaszám: 11732002-21101326
Közlemény: TÁMOGATÁS

 

A Montázsmagazin beszámolója a Pótszék Társulat bemutatójáról

 

Hozzászólások