A Katona József Könyvtárban december 4-én, 17 órai kezdettel tartották meg a „Ki Kicsoda Kecskeméten?” című, új kecskeméti életrajzi lexikon könyvbemutatóját. A kiadvány elkészítésének kulisszatitkairól Kriskó János főiskolai docenssel, a Kecskeméti Televízió szerkesztő-műsorvezetőjével beszélgetett a kötet szerkesztője: Varga Géza.

Először Ramháb Mária, a Megyei Könyvtár vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében az fogalmazódott meg, hogy sokféleképpen meg lehet tudni, hogy ki kicsoda, de talán jóleső érzés kézbe venni egy könyvet, egy lexikont, s ismerkedni a benne lévő emberek életével. A könyv még mindig közelebb áll sokakhoz, mint a modern kor adathordozói, hiszen nem mindenki használ számítógépet.

Ezután Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere mondott köszöntőt. Hangsúlyozta, hogy ez a kötet nem csupán üzleti szempontból jelentős. Igazi értéke az, hogy nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is készült. Elősegíti, hogy még száz év múlva is megtudják az akkori emberek, hogy a 2010-es években kik voltak a jeles kecskemétiek.

Varga Géza és Kriskó János a Kecskeméti Televízióban is a kötetről beszélgetett

Kriskó János bemutatta beszélgetőpartnerét, Varga Gézát, és megköszönte neki a kötet szerkesztését, a kitartó gyűjtő-és kutatómunkát, az résztvevők felkutatását. Varga Géza Szegedről költözött Kecskemétre, és megkedvelte a várost. Korábban már szerkesztett egy Hírös Naptárat, amelyben szintén kecskeméti hírösségeket szerepeltet. Ezt az ötletét fejlesztette tovább az ötletgazda, s hihetetlen energiával és több mint egy év gyűjtőmunkája után elkészült a kecskeméti lexikon. Sok emberhez eljutott a szerkesztő, ezeknek kb. 30%-a küldte vissza az adatlapot, amely alapján bekerülhettek volna a kötetbe. Talán nem mindenki volt tisztában ennek a jelentőségével. Másokhoz – akik szintén megérdemelték volna, hogy szerepeljenek a kötetben -, talán nem jutottak el, amit nagyon sajnál a szerkesztő. Ha lesz újra ilyen lexikon – talán pár év múlva – akkor lehet majd bővíteni újabb tehetséges emberekről való híradással a kötet tartalmát.


A Ki Kicsoda Kecskeméten a hírös városhoz kötődő 538 nagyszerű ember – hivatalok, egyházak, oktatási intézmények, civil szervezetek vezetői, képzőművészek, zenészek, sportolók, mesteremberek és cégvezetők – életútját, tevékenységét, elért eredményeit mutatja be. A kortárs életrajzi lexikon lapjait olvasva azokkal lehet megismerkedni, akik munkájukkal, életművükkel, művészetükkel az alföldi megyeszékhely fejlődését, felemelkedését szolgálták, szolgálják. A szakmai vagy társadalmi kitüntetéssel rendelkezők mellett a kötet igyekszik számba venni azokat is, akik a maguk helyén és módján nagyobb hírnév nélkül ugyan, de jelentősen hozzájárultak értékeink megőrzéséhez, közösségünk anyagi és szellemi gyarapításához.

A kötet hamarosan több könyvesboltban, közgyűjteményben is megvásárolható lesz. Mindazok, akik már most szeretnék a lexikon oldalait fellapozni, a kiadványt a Városházával szemben, a KTV és a református templom Kossuth téri bejárata között, a Piroska Tours helyén nemrég megnyílt Református Pontban már megvásárolhatják. Mák Kornél alpolgármester úr szerint Kecskemét reprezentációs anyagaként is szolgál majd a kötet.

Weninger Endréné

2013. december 6.

Hozzászólások