A karácsony nem az ajándékokról szól, olvasható és hallható a szinte már közhelyessé vált gondolat. Hasonló kaliberű kijelentés, hogy az emberek számára a karácsony gyakran egyet jelent az ajándékozással. Hogy kinek mit jelent az ünnep és az ajándékozás, az saját benső szívügyünk kell legyen. Ami pedig a közhelyeket illeti, sajnos a legtöbbnek van igazságalapja. Ajándékot kapni mégsem ördögtől való, adni pedig mindig öröm, hiszen nincs jobb érzés, mint egy jól eltalált ajándék öröme.

A karácsonyi ajándékozás lehet örömteli, és lehet gondterhelt, főleg ha kifogyunk az ajándékötletekből. A legtöbben ilyenkor vásárolják fel az összes „fölösleges kacatot”, amit az áruházak kínálnak. Pedig az ilyen ajándék egyik félnek sem jó, sőt, (meglepő módon) még a piacnak sem kedvez. Az üzleteknek ugyanis nemcsak az a céljuk, hogy eladják a termékeket, fontos az is, hogy kedvünkre legyen, és szükség szerint ki is használjuk azokat.

A fölösleges ajándékokat könnyen elkerülhetjük, ha kicsit átgondoljuk, milyen is a megajándékozni kívánt rokonunk vagy barátunk személyisége. Ilyenkor gyakran rájövünk, hogy nem is olyan bonyolult kitalálni, mivel tudnánk meglepni. Elég egy szokását vagy hobbiját megcéloznunk, ezzel máris közelebb lehetünk egy jó ajándékötlethez. A könyvrajongó rokonunk kedvéért átböngészhetjük az új bestsellereket, a mindig sportos unokaöcsénk pedig biztosan értékeli majd a neki szánt sportos kiegészítőt. A hölgyek többségénél telitalálat egy illatos krém vagy szappan, a fiúk többsége mindig örül valami új kütyünek, esetleg videojátéknak.

A legszemélyesebb ajándékok mégis kézzel készülnek. Az általunk díszített mézeskalács, az otthon öntött gyertya vagy a saját készítésű ékszerek mind arról árulkodnak, hogy a pénznél sokkal értékesebb dolgot áldoztunk szeretteinkre: az időnket. Kreatív boltokban számtalan izgalmas ötletet és kelléket találhatunk. Ha nem ismerjük a kínálatot, feltétlenül nézzünk be egy ilyen üzletbe karácsony előtt, hiszen remek ajándékötletek kínálkoznak odabent. Nem csak alapanyagokat, hanem előre elkészített csomagokat is találhatunk, amelyek szintén jó ajándékok lehetnek, ha ismerősünk ügyes kezű, kreatív személyiség.

Ha időnk mégsem engedi, esetleg nem érezzük magunkat elég ügyesnek a saját készítésű ajándékokhoz, érdemes körülnéznünk a karácsonyi vásárokon, ahol szebbnél szebb ipaművészeti alkotások közül válogathatunk.

A plázák és bevásárlóközpontok mellett érdemes keresgélnünk a bolhapiacon is, hiszen az igazán értékes ajándék nem feltétlenül drága. Ráadásul sokkal egyedibb, különlegesebb darabokat találhatunk, mint a plázákban kínált tömeggyártmányok. Az antikváriumokat sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hiszen ott is találhatunk valódi kincseket.

Ádám Orsolya

2013. december 7.

Hozzászólások