2013. december 12-16. között rendezik meg a X. Aranyszem Operatőr Fesztivált, melynek díszvendégeként Budapestre látogat Az utolsó tangó Párizsban, Az utolsó császár és az Apokalipszis most operatőre, a háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storaro, akivel a hazai közönség is találkozhat. Az operatőrök legnagyobb hazai mustráját hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából rendezik meg évről évre.

2013. december 12-16 között tartják idén az Uránia Nemzeti Filmszínházban az operatőrök legnagyobb hazai mustráját, az immár X. Aranyszem Fesztivált. Több kategóriában – zenés klip, természetfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, diákfilm – versenyeznek a magyar operatőrök, a díjak odaítéléséről pedig háromtagú szakmai zsűri dönt.

Az év filmes szenzációjának ígérkezik, hogy az idei rendezvény díszvendégeként Novák Emil meghívására a magyar fővárosba látogat a sokak szerint a világ legnagyobb operatőre, a Fény Mestere, a háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storaro, aki többek között olyan filmek fényképezését jegyzi, mint Az utolsó tangó Párizsban, Az utolsó császár, a New York-i történetek vagy az Apokalipszis most. A magyar közönség december 14-én, szombaton 10-14 óra között az Uránia Nemzeti Filmszínházban találkozhat a legendás operatőrrel. Az ingyenes eseményen – melyre a hsc@hscmot.hu e-mail címen lehet jelentkezni – Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr beszélget Vittorio Storaro-val, aki bemutatja hamarosan megjelenő a The Art of Cinematography című könyvét is, mely 1910-től napjainkig átfogó képet ad a filmművészet legnagyobb alkotóiról.  A rendezvény házigazdája Novák Emil lesz.

Vittorio Storaro olasz operatőr 1940-ben született. Pályáját 1967-ben kezdte. Első Oscar-díját 1980-ban kapta Francis Ford Coppola Apokalipszis most című filmjének operatőri munkájáért, majd 1981-ben Warren Beatty Vörösök, 1987-ben pedig Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című alkotásának fényképezéséért még kétszer elnyerte az arany szobrot.Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából, aki idén lenne 99 éves. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek. Az Aranyszem Fesztivál fő támogatója a Nemzeti Filmalap, további támogatók a VisionTeam a Schwindl Kft, a Docler Holding, az MMA, Sparks, a Panavision, a Samsung és a Bock–Villány.

2013. december 7.