,,Mert mindig kiálltam, küzdöttem bátran,
Próbáltak megtörni, de mindig felálltam.
Míg mások féltek, én nem hátráltam,
Amiben hittem, azt büszkén csináltam”.
(Connections)

Oprah Gail Winfrey 1954. január 29-én született a Mississippi állambéli Kosciuskóban (eredeti nevén: Orpah Gail Winfrey). Anyja tinédzserlányként, véletlenül esett teherbe egyik szintén kamasz barátjától, aki szénbányászattal foglalkozott. Így a kislány élete elsõ pár évében nagyanyjának gondjára volt bízva, míg anyja utazgatott. A nagymama három éves kora elõtt megtanította unokáját olvasni, aki egy évre rá már verset adott elõ, és a Bibliából olvasott fel.

Hatéves kora után anyjához költözött, aki már nem vigyázott rá annyira, mint korábban a nagyi, így kilenc évesen el kellett szenvednie unokatestvére és nagybátyja szexuális zaklatását. Szerencsére hamar elkerült a háztól: az eszes lány 13 évesen elnyert egy ösztöndíjat, mellyel bejutott a helyi középiskolába. Egy évre rá azonban elszökött otthonról, mert teherbe esett, a fiúgyermek azonban pár nappal a születése után meghalt. Ezután Oprah az apjával élt Tennessee-ben, aki szigorúan, de ösztönözve nevelte, hiszen látta lányában az intelligenciát, és tudta, hogy ezzel még sokra viszi majd.

A középiskola után a Tennessee állambeli egyetemre ment, ahol médiatudományt tanult, egyetemi évei alatt pedig egy helyi rádióállomáson dolgozott. 1983-ban a chicagói helyi tévéállomáson kapott egy interjú show-t, mely reggeli félórás beszélgetés volt egy aktuális témáról a meghívott vendéggel. Bár az idõpont, amikorra Oprah-t berakták, nem fõ műsoridõben volt, pár hónapon belül azonban kiderült, hogy még így is nagy tömegeket vonz.

Ennek köszönhetõen a tévécsatorna áttette a show-t a legnézettebb sávba, és átkeresztelte Oprah Winfrey Show-nak. A félórás műsort egy órára hosszabbították, és 1986-ban már országosan kezdték el sugározni. Innentõl nem volt megállás, pár hónap alatt megduplázta a nézettségét. Minden létezõ kritikus elismerõen írt Oprah szereplésérõl és szaktudásáról. A beszélgetõ show lehetõséget adott számára, hogy megcsillogtassa humorát, de ugyanakkor komoly témákról is képes volt szót érteni interjúalanyaival, így rengeteg híresség megfordult a stúdióban.

1993-ban például Michael Jacksont látta vendégül, a műsor pedig rekordnézettséget döntött, és bekerült az amerikai televíziózás történelmébe, mint minden idõk negyedik legnézettebb mûsora. Egy multitehetség a médiában. Ám nem csupán a talk-show az egyetlen, ami a nevéhez fűzõdik: volt néhány filmes fõszerepe, ezenkívül magazint ad ki, honlapot működtet, több könyvet is megjelentetett már különbözõ társadalmi témákban, rádiócsatornát alapított, továbbá óriási energiát és tetemes mennyiségû pénzt fektet jótékonykodásba is.

Magánéletét tekintve 1986 óta él együtt élettársával, Stedman Grahammel, akivel soha nem házasodtak össze hivatalosan. Közös gyermekük nincs, Oprah a kutyáit tekinti gyermekeiknek, akikbõl jó néhány él a környezetükben.

A Dél-afrikai köztársaságban létrehozott egy iskolát lányok részére, akik számára biztosítani kívánja a tanulás lehetõségét, így õket tekinti még családjának. Úgy érzi, a nekik biztosított pénzösszeg ugyanazt a célt szolgálja, melyet a saját gyermeke életében is szolgált volna.

Díjai:

•    Emmy-díj
•    Oscar-díj jelölés a legjobb női mellékszereplő kategóriában (Steven Spielberg „The Color Purple” (Bíborszín) c. filmjében nyújtott alakításáért.

Egyike a 20. és 21. század leggazdagabb és legbefolyásosabb amerikai személyiségeinek. Az első amerikai nő, aki milliárdos lett! Isten éltesse sokáig a műsorvezetőt, megküzdött érte, megérdemli!

Nagy L. Éva

Forrás: https://starity.hu/

Hozzászólások