A klímaváltozás kihívások elé állítja a messzi északi Spitzbergákon élő állatokat is. A hőmérséklet emelkedése nagyobb mennyiségű esőt okoz a téli hónapokban, emiatt jégpáncél takarja be a tundrát – számos élőlény számára ez súlyos következményekkel jár.

A sarkvidéken található Spitzbergák szigetcsoport jeges időjárását kevés állatfaj viseli el, a sarki róka vastag bundájának köszönhetően ezek közé tartozik. Az extrém időjárás azonban megzavarhatja a ragadozók és a növényevő állatok közötti egyensúlyt – állítják norvég kutatók.

                                        

A Trondheimi Egyetemen dolgozó Brage Hansen és kollégái 1991 és 2009 között négy állatfajjal kapcsolatban végeztek számításokat. A Spitzbergákon a tápláléklánc felépítése egyszerű: télen három növényevő állatfaj található ott: a spitzbergai rénszarvas, az alpesi hófajd és a viszonylag újonnan meghonosodott kelet-európai mezei pocok. Hozzájuk társul egy ragadozó, mely növényevőkre vadászik vagy elhullott állatok tetemét fogyasztja: a sarki róka. Bár jegesmedvék is élnek a szigetcsoporton, ők a vizsgált táplálékláncban nem játszanak érdemleges szerepet, mivel mindenekelőtt fókákat esznek.

A klímaváltozás a sarkkör élővilágát erősebben befolyásolhatja, mint azt korábban feltételezték.  
Télen a megfagyott esőből képződő jégpáncél miatt a növényevő állatok nehezebben jutnak táplálékhoz, a populáció az élelemhiány miatt zsugorodik, és létszámuk a következő télre sem áll helyre. A rókapopuláció csökkenése egy évvel követi a növényevőkét, hiszen télen az elhullott növényevőket még megehetik.

                                         

Míg az említett sarkvidéki állatfajok a melegedés következményei miatt komoly problémáknak lesznek kitéve, svéd tudósok kutatásai szerint a délebbi szubarktikus (a tundrán és tajgán élő) fajok profitálhatnak is belőle, az időjárási változások következtében ugyanis észak felé költözhetnek.

Forrás: www.spiegel.de

Weninger Nóra

2013. február 4.

Hozzászólások