Thaiföldön alkotmányos monarchia van.  Hogy miért is említem meg az államformáját? Azért, mert bármerre jártunk az országban, vászonra festve és papíron kiplakátozva a király vagy az egész királyi család mosolygós képét láthattuk. Amerre csak mentünk, mindig figyelt minket az uralkodó. A királyt, Bhumibol Adulfadezst (IX. Ráma) nagy tisztelet övezi az egész országban. Az uralkodó kritizálása vagy kigúnyolása bűncselekménynek számít, s a büntetést szigorúan ki is szabják ezért.

Vallásukat tekintve a lakosság közel 95%-a buddhista, több mint 4%-a iszlám, a keresztények száma pedig még az 1%-ot sem éri el. Évezredes kultúrát őrző buddhista szentélyek, ősi kolostorok, pazarul díszített templomok, meseszerű paloták, óriás, több mázsás aranyozott Buddha-szobrok, csendes halászfalvak, pezsgő életű fürdőhelyek és a forgalmas utcák autódudáitól hangos éjszakák mutatják be számunkra Bangkok életét.

Ha még nincs kialakult úti célunk, és egzotikus utazáson törjük a fejünket, első célpontnak Thaiföldet ajánlom. Ez az a hely, ahol mindent megtalálhatunk, ami egy tartalmas kalandozáshoz szükséges. Egzotikus keleti kultúra, gyönyörű építészeti emlékek, buddhizmus, északon hegyi túrák a civilizációtól elzártan élő törzsekhez, délen gyönyörű szigetek várják az idelátogatókat.

– Itt őrzik a világ legnagyobb smaragdját, amiből Buddha szobrot faragtak ki.

-Itt találják az érdeklődők a szexbárok negyedét, a bangkoki Patpong roadot, ahol a lányok egészen különleges műsorral kápráztatják el a közönséget.
– Itt látható a gyönyörű hölgyeknek beöltözött (transzvesztita) éjszakai táncosok Revü műsora.
– Itt van a thai masszázs, amit nem lehet kihagyni! Testi-lelki felüdülést okoz a valódi thai masszázs!

Vajon hallottunk-e már az úszó piacról? Egy csodálatos kereskedelmi látványosság ez, a csónakok meg vannak pakolva rengeteg sok, – számomra egynémely ismeretlen – egzotikus gyümölccsel. A parthoz kormányozzák a csónakot, és megindul az adok-veszek kereskedelem. A turisták egyik kedvenc programja a piaci vásárlás is.

Kedves Olvasó! Ült ön már elefánt hátán? Itt azt is megteheti! Itthon lovagoltam, Egyiptomban tevegeltem, de azt nem tudom, hogy ezt most hogyan kell mondani. Elefántra fel!

Bangkok a világ egyik legegzotikusabb, legizgalmasabb városa. Ott mindig, mindenki mosolyog, és ha mosoly ölel át minket, nagyon boldogok vagyunk idehaza is, hát még idegen országban! Egy város, amelyet mindenképpen látni kell. Ha egyszer elmegyünk oda, mindig visszavágyunk, és talán még egyszer vissza is térünk majd oda.

Nagy L. Éva

Hozzászólások