Egyiptom az egyik legnépesebb ország Afrikában és a Közel-keleten. A becsült népesség 80 millió fő. Egyiptom lakóinak mintegy fele a városokban, mint például a fővárosban, Kairóban él. Az emberek 90 %-a iszlám, 10 %-a keresztény vallású.

Utunk során különös szerencsében volt részünk, mert egy magyar származású hölgy volt az idegenvezetőnk. Akkor már több mint harminc éve élt Egyiptomban. Az ő idegenvezetésével nem csak az ókori Egyiptom nevezetességeivel, építészeti csodáival ismerkedhettünk meg, de hiteles beszámolót kaptunk a mai egyiptomi társadalmi viszonyokról és a nők helyzetéről is.
Hurghada – Asszuán – Luxor – Kairó – Hurghada.

Budapestről  indultunk egy közvetlen charterjárattal Hurghadára. Megérkezésünk után a szállodánkban finom vacsora várt ránk. Másnap korán reggel már indultunk is Asszuán felé. Meglátogattuk a Philaei templomokat, amelyeket az Asszuáni Nagy Gát építése miatt Philae szigetéről egy másik szigetre telepítettek át. A nagyobbik templomot Izisznek és Hórusznak emelték, a kisebbiket Hathornak. Ezután hajóra szálltunk és Kom Ombo-ba indultunk. A hajón ebédeltünk. Kom Ombo Ptolemaiosz-kori templomának megtekintése után vacsoránk és szállásunk a hajón volt.

Reggeli után Edfu-ba hajóztunk, majd az Edfu-i Hórusz templomot látogattuk meg, mely Krisztus előtt az első században készült el, korának legteljesebb egyiptomi emléke. A gigantikus műemléket konflisokkal lehetett megközelíteni. Délután az Esna-i zsilipen keresztül Luxorba hajóztunk.

Másnap a nyugati partot látogattuk meg: Királyok völgye, Hatsepsut temploma, Memnon kolosszusok, alabástromműhely. A hajón elköltött ebéd után a monumentális Karnaki és Luxori templomok néztük meg. Vacsoránk és szállásunk ismét a hajón várt ránk. Másnap szabad programot szervezhettünk magunknak Luxorban. Roppant érdekes volt.

A következő nap már Kairóban talált bennünket. Egész napos városnéző program részesei voltunk: Egyiptom Múzeum, Gizai Piramisok, Szfinx, papiruszműhely, ékszerüzlet meglátogatása. Lenyűgöző volt az ókori Egyiptomot látni! Kívánok önöknek is örömteljes utazást, és egy hasonlóan jó idegenvezetőt!

Nagy L. Éva

Hozzászólások