Churchill még csak szimbolikusan említette a vasfüggönyt, két különböző politikai rendszerű Európa létrejöttét. A vasfüggöny azonban később fizikai valósággá változott. Magyarország és Ausztria határán szögesdrót és katonai megfigyelő állomások választották el a két országot. A magyar állampolgárok számára tilos lett a nyugatra történő utazás.

Az enyhülés az 1980-as években következett be. 1989-ben a magyar és az osztrák külügyminiszter megkezdte a határzár lebontását. 1989. augusztus 19-én került sor a páneurópai piknikre, amelyet az akkori ellenzéki pártok szerveztek (MDF, SZDSZ, FIDESZ, FKGP). Ez a határ menti települések lakosságának találkozója volt, de ezt az alkalmat hatszáz Magyarországon tartózkodó keletnémet állampolgár arra használta fel, hogy nyugatra távozzon. A magyar határőrség nem akadályozta meg. Ez volt az első lépés a vasfüggöny tényleges lebontása felé.

A páneurópai piknik után 1989 szeptemberétől a keletnémet állampolgárok hivatalosan is nyugatra távozhattak Magyarországról. A magyar politikusok között azóta is vita van arról, hogy ki volt a határnyitó. A dicsőséget sokáig az akkori külügyminiszter, Horn Gyula követelte magának. Valójában az akkori párt és állami vezetés (Németh Miklós miniszterelnök, Nyers Rezső, Pozsgai Imre és Grósz Károly) döntött ebben a kérdésben. De ők sem tehettek volna semmit, ha a német kancellár, Kohl és a szovjet pártfőtitkár, Gorbacsov nem kötött volna már egyezményt a német újraegyesítésről és a berlini fal lebontásáról.

Weninger Endre

Hozzászólások