Mivel a mélyben Afrika és Európa közeledik egymáshoz, a kőzetlemezek gyűrődése mentén Szicília szigete folytonosan emelkedik. Alig csodálkozhatunk tehát rajta, hogy az Etna, mely Európa legnagyobb aktív vulkánja, nemigen marad nyugalmi fázisban. A 3300 méter magas hegy újra és újra gázokat, hamut és lávát lövell a kráteréből. Tíz hónapnyi „visszavonulást” követően az Olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet múlt héten egymás után három kitörésről tett jelentést.

Az „Eo-1”nevű Nasa-műhold által készített, nem a valós színeket mutató kép azt ábrázolja, ahogy a friss láva az első kitörést követően lefelé folyik a hegy lankáin. A különböző hullámhosszú sugarak lehetővé tették, hogy a láva, a hó (kékeszöld), a felhők és a növényzet megkülönböztethető legyen.

                                                               

A kitörések szerencsére nem vezettek komolyabb problémákhoz, mivel a láva a tűzhányóhoz közeli településeket nem érte el. A nem messze, Szicília északkeleti partvidékén található cataniai repülőteret sem kellett lezárni a hamufelhő miatt. A kitörés mégis félelmetes volt: a múlt hét folyamán 800 méter magas lávaszökőkút lövellt az égbolt felé.

A kitörésről készült videó itt tekinthető meg.

Forrás: www.spiegel.de

2013. március 9.

Hozzászólások