A mai Isztambul nyugati városrészében található ókori Bathonea város romjainak feltárása közben a régészek egy katasztrofális erejű földrengés nyomaira bukkantak, mely mintegy egy évezrede pusztította el a várost és környékét. A hatalmas, nyolcas erősségű rengés a földdel tette egyenlővé a települést, majd a romokat egy földcsuszamlás is betemette.

A kutatók szerint Bathonea környékét Isztambul európai részén már az újkőkorban (12 000 éve – a szerkesztő) lakták. A Márvány-tenger partján fekvő, a római korban virágzó város romjai a vízszint süllyedésével láthatóvá lettek, ezáltal vált lehetővé a régészeti feltárás. A kutatás során egy elsüllyedt világítótorony nyomait, valamint emberi csontvázakat is találtak. Feltehetően ezek az emberek is a földrengés következtében veszítették életüket.

Isztambulban történelme folyamán számos nagy erejű földrengés pusztított.
Törökország északi részén két kőzetlemez ütközik egymásnak: ennek mentén az utóbbi évtizedekben erős rengések rázták meg a környéket. Isztambul városa 13 millió lakójával szintén a törésvonal mentén fekszik, így bármikor bekövetkezhet a földrengés.

Forrás: www.spiegel.de

 

Weninger Nóra

Hozzászólások