Francia tudósok a provence-i Velaux falucska közelében találtak rá egy eddig ismeretlen dinoszauruszfaj csontjait tartalmazó páratlan leletre. A kb. 75 millió évvel ezelőtt élt növényevő őshüllő 10-12 méter hosszú lehetett.

A csontok kiásása több mint 10 évet vett igénybe. Titokban, a nyilvánosság kizárásával végezték a feltárást, mivel féltek a fosztogatóktól.

A csontváz több mint 70 százaléka előkerült. A koponyát sajnos nem találták meg, ez alapján azonban az eredetihez hű rekonstrukciót lehet majd készíteni. A kutatók 2010-ben írták le először az új fajt, a csontokat azonban a francia és belga tudósoknak még tovább kell vizsgálniuk.

Nemcsak Provence büszkélkedhet egyébként jelentős új lelettel: nemrégen Németországban, Wattendorf közelében (Bajoroszágban) egy teljesen épen megmaradt repülő dinoszaurusz csontváz kiásása keltett szakmai körökben óriási feltűnést.

Épsége és különleges fajtája miatt igazán egyedülálló példánynak számít. Hosszú hátsó lábai és karjához képest túl rövid ujjai a későbbi kréta kor óriási repülő hüllőihez hasonlítanak, ami azt bizonyítja, hogy utóbbiak ősei a jura korban keresendők.

Több mint 400 fogával, melyek nem voltak élesek, rágás helyett a vízből szűrte ki a zsákmányt, hasonlóan a mai bálnák vagy flamingók szokásához.

 

Forrás: www.spiegel.de

 

Weninger Nóra

Hozzászólások