A grönlandi Petermann-gleccserről július közepén leszakadt jéghegy kétszer akkora, mint Manhattan szigete.

A selfjégen (a szárazföldi jégtakaró tengerbe nyúló része) tátongó repedés évek óta ismert a kutatók számára, de a jégnyelv egy tekintélyes darabja csak most tört le. A NASA műholdképei szerint a jégmező mintegy 120 km2 kiterjedésű. Nem ez az első eset, hogy a gleccser ily hatalmas jéghegyet szül. 2010 augusztusában már egy 260 km2 és 200 m vastag darab szakadt a tengerbe, de az akkor egy kisebb szigetben elakadt. Ezt követően a gleccser mozgása mintegy 10–20 százalékkal meggyorsult az Egyesült Államok kutatóintézeteinek mérései szerint.

A jég mostani leszakadása más szempontból aggasztja a tudósokat, mint a korábbi esetek. A hatalmas méretű jégmezők leválása ugyanis egyre északabbra helyeződik. Grönland gleccserei mind gyorsabban zsugorodnak. Legutóbbi mérések szerint már évi 250 milliárd tonna jég olvadt el. (Ez mintegy 139-szerese a Balatonban található vízmennyiségnek – a szerző megjegyzése). Az Arktisz idén júniusban annyi tengeri jeget veszített, amennyit a mérések kezdete óta még soha nem tapasztaltak.

Az idén márciusban nyilvánosságra került adatok szerint a Föld hőmérsékletének 1,6 fokos emelkedése esetén már a teljes grönlandi jégtakaró eltűnhet, és ez a tengervízszint drámai emelkedéséhez vezethet. A szárazföldi jég elolvadása ugyanis – ellentétben a tengeri jégével – a világtengerek vízmennyiségét tekintélyes mértékben megnöveli. A tudósok sem értenek azonban egyet abban a kérdésben, hogy a grönlandi jég milyen gyorsan fog elolvadni. Egy idén májusban közzétett tanulmány szerint lassabban, mint eddig számítottuk.

(forrás: www.spiegel.de)

 

Schramek László

Hozzászólások