A nagy felfedezők közül az ő neve ment át leginkább a köztudatba. Amerika felfedezője volt, aki nem tudta, hogy egy új kontinenst ért el. Mégis mi az, ami az ő teljesítményét kiemelkedővé tette?

 

kolumbuszkr1

 

A portugálok nem távolodtak el messzire Afrika partjaitól. Kolumbusz volt az első, aki bátran nekivágott a nyílt óceánnak, és sok száz mérföldre távolodott el a biztonságot jelentő partoktól.

Mint sok más nagy utazó esetében Kolumbusz ifjúkoráról is keveset tudunk. 1451-ben született Genovában, ahol apja posztókereskedő volt. Az 1470-es években szakított a családi hagyományokkal, és a tengerészetre adta a fejét. Tudjuk, hogy 1476-ban, első önálló hajóútján kalóztámadás érte. Ezt követően Lisszabonba költözött, ahol tíz évig élt, és több hajóúton is részt vett. Bizonyára nagy hatással voltak rá a portugál hajósok sikerei. Térképészeti vállalkozásba kezdett, majd megnősült, és 1478-ban született fia, Diego.

 

kolumbuszkr2

 

A közhiedelemmel ellentétben a XV. században már elfogadott tény volt, hogy a Föld gömb alakú. Kolumbusz is ismerte a firenzei tudós, Toscanelli térképét, és ezért jutott arra a gondolatra, hogy nyugat felé hajózva elérheti a keleti országokat, ahol mesés kincseket találhat. Két hibát követett el. A Föld méretét a valóságosnál kisebbnek tartotta, így a hajóutat rövidebbnek gondolta. A másik probléma az volt, hogy nem tudhatta, hogy útjában van egy ismeretlen földrész. A portugál király visszautasította kalandos tervét, és ragaszkodott ahhoz, hogy Afrika megkerülésével jussanak el Indiába.

 

ferdinand_izabella

Ferdinánd és Izabella, a spanyol királyi pár

1485-ben Kolumbusz felesége meghalt, és a felfedező Spanyolországba költözött. A La Rabida kolostorban neveltette fiát, ahol a szerzetesek vezetője Marchena atya támogatta terveit. 1486-ban fogadta őt a spanyol királyi pár, de még nem járultak hozzá a tervezett nyugati úthoz. Kolumbusz élettársi kapcsolatot létesített egy Beatrix nevű hölggyel, akitől gyermeke született, Fernando, 1488-ban. Ugyanebben az évben állítólag szemtanúja volt Bartolomeu Diaz sikeres visszatérésének Afrika megkerülése után. Kolumbusz ennek ellenére nem állt el nagy tervétől. 1492-ben kapta meg élete nagy lehetőségét. A spanyol királyi pár, Ferdinánd és Izabella befejezte a mórok elleni háborút, elfoglalták Granadát. A háború azonban rengeteg pénzbe került, és Kolumbusz útja a mesés Keletre sok hasznot ígért. Főleg a királynő támogatta, így lehetővé vált, hogy útnak induljon.

 

kolumbuszkr5

Santa Maria

A történelmi jelentőségű hajóút 1492-ben indult Palos kikötőjéből. A kis flotta három hajóból állt, és 90 tengerész vett részt rajta. A zászlóshajó a Santa Maria volt, míg a két másik kisebb hajó a Nina és a Pinta volt. A hajók három hónapon keresztül haladtak a nyílt óceánon. A szárazföldet 1492. október 12-én pillantotta meg Rodrigo da Triana, a Pinta matróza. Az expedíció a Karibi szigetvilágba érkezett. A közismert történet szerint Kolumbusz azt hitte, hogy Indiába ért, ezért a bennszülötteket indiánoknak nevezte el. A szigetcsoporton pedig a mai napig rajta maradt a Nyugat-Indiai szigetvilág elnevezés.

 

kolumbuszkr4

 

A legnagyobb baj az volt, hogy a Kelet mesés kincseiből nem találtak semmit. A híres hajó, a Santa Maria pedig zátonyra futott és elsüllyedt. A legénységnek azonban sikerült a Ninára menekülnie. Kolumbusz az első szigetet, amit elért, San Salvadornak nevezte el. A legénység egy részét hátrahagyta, és La Navidad néven erődöt létesített. 1493-ban visszatért Spanyolországba. Hősként fogadták, bár néhány bennszülöttön, egzotikus madáron és növényen kívül mást nem hozott.

 

kolumbuszkr3

Kolumbusz négy tengeri felfedező útja

Változatlanul meg volt győződve arról, hogy Indiát fedezte fel. Második útjára már több hajóval indult el. Az általa létesített erődöt közben a bennszülöttek lerombolták, és a helyőrséget legyilkolták. Kolumbusz sikeresen visszatért Spanyolországba, de az ígért kincseket most sem találta meg. 1498-ban indult el harmadik útjára hat hajóval. A hajónapló tanúsága szerint ezúttal elérte Dél-Amerikát. Az általa említett óriási folyó valószínűleg az Orinoco torkolata volt.

 

kolumbuszkr6

Kolumbusz Kristóf síremléke Sevillában

1502-ban még egyszer áthajózott az Újvilágba. Ezután a spanyol udvarban kegyvesztett lett, mert ígéreteiből semmi sem valósult meg. Ennek ellenére a spanyolok megkezdték a szigetvilág gyarmatosítását. Kolumbusz 1506-ban halt meg, és a sevillai katedrálisban temették el.

A történészek szerint sohasem tudta meg, hogy egy új földrészt fedezett fel. Nem biztos, hogy ez így is van. Lehet, hogy csak makacsságból ragaszkodott ahhoz, hogy Indiába jutott.

 

kolumbusz5

1492 – A paradicsom meghódítása – film

Mindenesetre ő volt az első tengerész, aki vakmerően nekivágott az ismeretlen, nyílt óceánnak. Példáját a konkvisztádorok követték, akik meghódították az új kontinenst, de ezek az expedíciók nem voltak pozitív hatással Amerika történetére, mert lerombolták az indián kultúrákat.

 

Weninger Endre

 

 

Hozzászólások