Az élelmiszerfeleslegek 99,9%-a nem a legjobb helyre kerül. London, Párizs, Amszterdam, Brüsszel és más világvárosok után Budapesten szervezték meg az Esélyt az Ételnek Napot június 4-én.

eselytazetelnek-logo

Az eseményen egy óriási üstben 5000 adag ételt főztek rászorulók számára, jó minőségű, mégis valahol feleslegessé vált alapanyagokból. Az akcióval az élelmiszerfeleslegre és az abban rejlő hatalmas lehetőségekre hívták fel a figyelmet. A környezetvédelmi világnap alkalmából szervezett esemény 12 szervezet együttműködésével, több száz önkéntes részvételével jött létre. A szervezők a figyelemfelhívás mellett az ügy érdekében történő, minél szélesebb körű összefogást próbálják meg sürgetni.

A legtöbben nem gondolnak arra, hogy a kidobott élelmiszerrel nem csupán csak a konkrét terméket pazarolják el, hanem azzal együtt az annak előállításához felhasznált erőforrásokat – energiát, vizet, termőterületet – is. Ha az élelmiszerpazarlás egy képzeletbeli ország lenne, akkor ezt az országot a világon csak Kína és az USA előzné meg a széndioxid kibocsátás mértékében. Az élelmiszerpazarlás ezen felül etikai vétség is, hiszen a kidobott élelmiszerek jelentős része még fogyasztható lenne, amivel rengeteg ember életét lehetne segíteni. Magyarországon az élelmiszerpazarlás mértéke évente 1,8 millió tonna – ha ezt a mennyiséget teherautókra raknánk, a konvoj Budapesttől Párizsig érne – és ennek ma még sajnos alig egy ezreléke, évente mintegy 2000 tonna jut el mások asztalára. A pazarlás csökkentésében, a feleslegek megmentésében tehát még óriási kiaknázatlan lehetőség rejlik.

etelek_egy_foton

Forrás: Wikimedia Commons

 

A környezetvédelmi világnap alkalmából szervezett Esélyt az Ételnek Napon, egy hatalmas méretű üstben, 5000 adag ételt főztek Budapesten és környékén élő nélkülözők számára. A főzéshez olyan – egyébként jó minőségű – alapanyagokat használtak fel, melyek élelmiszertermelő és -kereskedelmi vállalatoknál valamilyen okból feleslegessé váltak. Az esemény a Feedback nevű angol szervezet nemzetközi eseménysorozatának állomásaként, London, Párizs, Amszterdam, Brüsszel és más világvárosok után érkezett Budapestre.

Az akció 12 szervezet összefogásának eredményeként, több száz önkéntes segítő részvételével valósult meg. A szervezők ezzel maguk is demonstrálják az összefogás szükségességét és eredményességét, illetve erre buzdítanak minden magánszemélyt, vállalatot, civil szervezetet és kormányzati szereplőt is. Az összefogás érdekében nemzetközi mozgalom is indult, melyhez elektronikusan lehet csatlakozni az esemény weboldalán keresztül.

Forrás: Wikimedia Commons

Forrás: Wikimedia Commons

 

Magánszemélyként is sokat tehetünk az élelmiszerpazarlás csökkentésének érdekében, ha ügyelünk arra, hogy csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyit valóban elfogyasztunk, és otthon is ügyelünk, hogy minél kevesebb étel váljon hulladékká. Ezzel kicsiben, de mindenki hozzájárulhat a globális célok teljesüléséhez, nem mellesleg ezáltal a családi kasszára is jótékony hatással lehetünk, hiszen az élelmiszerpazarlás kapcsán háztartásonként évente átlagosan 50.000 forintot is kidobunk az ablakon. A szervezők az otthoni praktikákhoz számos ötletet és eszközt is biztosítanak a www.eselytazetelnek.hu weboldalon.

Az akció a FUSIONS nemzetközi projekt keretei között valósult meg, az Amatőr Királyi Szakácsok, a Feedback, a Földművelésügyi Minisztérium, a Fővárosi Önkormányzat, a Food not Bombs, a Humusz, a Kultúrgorilla, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Szubjektív Értékek Alapítvány, a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a WWF Magyarország összefogásával és aktív részvételével.

 

A FUSIONS projektről:

FUSIONS (Food Use for Social Innovation by Optimising Waste Prevention Strategies – Élelmiszerek társadalmilag innovatív felhasználása hulladékcsökkentő stratégiák optimalizálásával) az Európai Unió által finanszírozott kutatás-fejlesztési projekt, melyben 13 országból 21 partner működik együtt. A projekt célja egy erőforrás-hatékonyabb Európa céljának támogatása az élelmiszerpazarlás csökkentése révén.
Az 5 különböző munkaterületen végzett tevékenységek hozzájárulnak
– az élelmiszerpazarlással kapcsolatos monitoring harmonizálásához;
– az élelmiszerpazarláshoz kapcsolódó szociális innovációk felméréséhez és teszteléséhez, valamint
– egy közös, uniós szintű élelmiszerpazarláshoz kapcsolódó jogszabálycsomag tervezet előkészítéséhez.
A projektről bővebb információk elérhetőek a www.eu-fusions.org oldalon.

 

Forrás: WWF Magyarország

Hozzászólások