A tragikus trianoni békeszerződés, 1920. június 4. óta immár 95 év telt el.

 

junius4_1

 

Ma senki sem gondolhatja komolyan, hogy ez a földrajzilag tökéletes állam visszaállítható. Nincs is erre szükség. A józan ész azt diktálná, hogy lehetséges a Kárpát-medencében élő népek békés egymás mellett élése az országhatárok létezésétől függetlenül. Mi, magyarok ezt is szeretnénk elérni. A kettős állampolgárság nem területi követeléseket jelent, hanem a magyarság összetartozásának, nemzeti identitásának hangsúlyozása. Érthetetlen a szomszédos országok, főleg a szlovákok hisztérikus reakciója. Ők minden további nélkül megadják az állampolgárságot külföldön élő honfitársaiknak. Mi is csak azt szeretnénk, hogy az ott élő honfitársainknak biztosítva legyenek az un. európai jogaik.

 

junius4_2_fa

 

Velünk együtt a szomszédos országok is tagjai az Európai Uniónak.

Azt gondolhatnánk, hogy ez garantálja külföldön élő honfitársaink jogait. Itt lenne az ideje, hogy Nyugat-Európa megnyugtassa rossz lelkiismeretét, és helyrehozza azt a történelmi bűnt, amit Trianonban ellenünk elkövetett. Magyarországot folyton nevetséges indokokkal vádolják a demokrácia állítólagos megsértéséért, ugyanakkor szavuk sincs a honfitársainkkal szemben elkövetett alapvető jogsértések miatt.

 

junius4_3

 

A Kárpát-medence népeinek nincs is szükségük az Európai Unióra: egymás között, békésen és józanul kellene megoldaniuk a vitás kérdéseket.

 

Weninger Endre

 

 

Hozzászólások