Jubilál a Csík zenekar – A Montázsmagazin nemrégiben készített egy interjút Csík János népzenésszel, a 30 éves Csík zenekar alapítójával, vezetőjével. ITT olvasható. Akkor még csak elhangzott, hogy hamarosan elkészül egy film a legendás együttesről, mostanra viszont már túl is vagyunk a film sajtóvetítésén és sajtótéjékoztatóján, mely 2018. szeptember 13-án, csütörtökön 14.00 órakor volt a Fonó Budai Zeneházban.

Csík János népzenész

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy már 30 éve töretlen erővel, az idő, a divatok múlásával nem törődve, a nehézségeket leküzdve, a sikereket ügyesen kezelve létezik és dolgozik. A Csík zenekar ilyen. Miközben megőrizték eredendő kötődésüket a hagyományos magyarországi, felvidéki és erdélyi népzenékhez, a populáris dallamokat tökéletesen simították bele a népzene szövetébe, és ezzel egyaránt megérintették a rock- és a népzene rajongóit.

Közösségformáló dalaikat őszinte szeretettel, egy emberként énekli közönségük, életművük több generációt szólított meg, koncertjeik ünnepszámba mennek. Ezt igazolja a szakmai közönség több kiemelkedő díjazása is, hiszen Kossuth-díjjal, Magyar Örökség díjjal és Príma Primissima díjjal ismerték el őket. Lemezeik rendre platina- ill. aranylemezek, mindez bizonyság arra, hogy a magyar zenetörténetben új korszakot nyitva, széles közönséggel megkedveltették a magyar népzenét.

A Real Pictures Kft. gyártásában, Kiss-Stefán Mónika rendezésében elkészült a Csík zenekar jubileumi filmje Csík30 címmel. Az NKA támogatásával született alkotás bepillantást nyújt az elmúlt 30 évbe, sőt meglepetést is tartogat. A kántorként szolgáló rendező a feldolgozásairól híres zenészekkel egy dicséretet írt át a forgatáson, amit próbaterembe vittek, majd a filmbe is belecsempésztek.

A stáb több hónapnyi előkészülettel állt a kamera mögé, majd elkísérte a zenekart a Felvidékre, a kecskeméti jubileumi koncertre, a stúdióba, átnéztek több száz fotót, első kézből hallhatták az eddig nem ismert sztorikat, majd több héten át Csík zene szólt a fülükbe. Mi lehet annál áldottabb munka, mint amikor a rendező azokról forgathat, akikért évek óta rajong?

A tudományos és kulturális világban dolgozó rendező számos fesztiválon került már dobogós helyre Balázs Béla- és Oscar-díjas szakemberek bírálatával. Az elmúlt évek néhány sikeres filmje: Semmelweis arca, Bronzkori rejtélyek, Múmiavilág és a 100 éves tanárlegenda.

Fogadják szeretettel a Csík30 című filmet, amelynek trailerét ITT tekinthetik meg.

 

 

 

 

Hozzászólások