Ma Molnár Ferencre, az egyik legsikeresebb magyar íróra, újságíróra emlékezünk, aki 139 évvel ezelőtt, 1878. január 12-én született Budapesten. Neumann Ferenc néven anyakönyvezték, Molnárra már hírlapíróként magyarosított.

1896-tól egy évig a genfi egyetemen, később Budapesten jogot tanult. Ebben az időszakban már cikkei jelentek meg budapesti napilapokban, többek között a Pesti Hírlapban, majd hazatérte után a Budapesti Naplóban. Ezzel párhuzamosan irodalmi műveken és idegen nyelvű színdarabok fordításán is dolgozott.

1906-ban írta meg mindmáig népszerű  regényét, A Pál utcai fiúkat, amely a pesti gyerekek néha vidám, máskor szomorú életét ábrázolja. Itthon 45 kiadást ért meg, számos nyelvre lefordították, a Fábri Zoltán által rendezett filmváltozatot Oscar-díjra is jelölték. Az általános iskolák 5. osztályában ma is kötelező olvasmány. Az író a legnagyobb sikerét a Liliom című színdarabjával (1909) aratta.

Legismertebb műveiből néhány: A hattyú, Az ördög, Olympia, Játék a kastélyban, Üvegcipő… Könnyed, humoros stílusa miatt írásai a mai napig kedveltek, népszerűek maradtak. Az író 1940-ben emigrált az Egyesült Államokba, ahol 1952. április 1-én hunyt el. Műveit ma is világszerte játsszák, olvassák. A Józsefvárosban szoborcsoport (Szanyi Péter alkotása) őrzi a Pál utcai fiúk és írójuk emlékét.  

Életéről és munkásságáról bővebben ITT olvashatunk.

 

Kökény Éva

 

Hozzászólások