A tanulmány több mint 6000 brit ember egészségi állapotát kísérte figyelemmel egy évtizeden keresztül. A kísérletben részt vevő 35 és 55 év közötti alanyoknak 10 év alatt háromszor kellett memóriateszteket és egyéb kognitív tevékenységet mérő feladatokat elvégezniük. Azt tapasztalták, hogy azok, akik eleve a magas koleszterinszint következményeitől szenvedtek, és még túlsúlyosak is voltak, nagyobb arányban mutattak leépülést, mint azok, akiknek a súlyával nem volt probléma.

A kísérlet azonban kételyeket is felvet.

Az alanyok ugyanis ugyanabból a közalkalmazotti körből kerültek ki, tehát az eredményeket nem lehet feltétlenül a teljes lakosságra kivetíteni. A kutatást ki kellene terjeszteni a genetikai adottságok vizsgálatára, valamint arra is, hogy a vizsgált emberek milyen régóta túlsúlyosak – emelték ki a tudósok, hozzátéve, hogy az elhízott emberek számának növekedésével mindenképpen szükség lesz az összefüggések mélyebb vizsgálatára is.

Korábbi kutatások egyébként már kimutatták, hogy a középkorú embereknél az egészséges diéta, a rendszeres mozgás, a dohányzás kerülése, valamint a vérnyomás és a koleszterin megfelelő szinten tartása segít megakadályozni az időskori demencia kialakulását.

Forrás: www.bbc.co.uk

Weninger Nóra

2012. szeptember 25.

Hozzászólások