Amikor parkolót szeretnénk kialakítani, akkor nagy szokott lenni a dilemma. Ha ugyanis leaszfaltozzuk a parkolót, vagy lebetonozzuk, máris elbúcsúzhatunk a teljes zöld felületünktől. Ezt viszont sokan nem szeretnék, vagy épp előírás számukra a zöld felületek megtartása, így kötve van a kezük. Bárhogy is van, vannak megoldások a zöldfelület megtartása mellett is parkolók kialakításához.

zoldfelulet

Fűre lépni tilos! – Zöldfelület

Jól végig kell gondolnunk, hogy hogyan alakítjuk ki azokat a területeket, melyek zölden maradnak, illetve melyek lesznek a gépjárműforgalomnak átengedve. Nyilván nem szeretnénk, hogy a gondozás alatt álló zöldfelület gumiabroncsok sokasága alatt nyomorogjon. Persze ideig-óráig ez is megoldás lehet, de ez hamar megbosszulja magát.

Egy-egy esős nap után hatalmas károkat szenvedhet a gyepünk, ráadásul a területet aktívan használóknak sincs meg az igazi komfortérzetük. Hosszabb távon a füves területünk átcsap sártengerré, ami senkinek sem jó. Ez a megoldás sem nem esztétikus, sem nem praktikus. Szerencsére azonban van más megoldás is, amivel nem csak megelőzzük a sárképződést, de meg is tudjuk óvni zöld felületeink egy részét.

Éljen a gyephézagos térkő!

Egy nagyon régóta alkalmazott termék, a gyephézagos térkő megoldás jelenthet a fent említett problémára. Ennek a megoldásnak a lényege, hogy a térkő felülete nem teljesen zárt, hanem rácsos szerkezetű, így van lehetősége a gyepnek kikandikálnia a rácsok között. Ezzel biztosítjuk a gyep fennmaradása mellett a magas teherbírást is. A Barabás Téglakő Kft. gyephézagos térköve már sokat bizonyított. Bevált és közkedvelt megoldás gépjárművek által terhelt területeken.

Azonban nem mehetünk el szó nélkül ezen területek gondozása mellett sem. Míg egy teljesen letérkövezett (hézagmentes) felület különösebb gondozást nem igényel (elég szakszerűen letenni), addig egy gyephézagos térkőnél más a helyzet. Itt ugyanis a gyepet közvetlenül körbeveszi a beton térkő, mely nyáron a hőségtől átforrósodhat. Ez pedig gondozás nélkül a fű kiégéséhez vezethet. Épp ezért gondoskodnunk kell a megfelelő nedvességről, hűtésről, nedvesen tartásról a nyári forróságban, azaz öntöznünk kell a gyephézagos térkövünket. Higgye el, a gyepe nem lesz érte hálátlan.

Ha beáldozna pár parkolót

Van olyan megoldás is, mellyel nagyobb zöldfelületet hagyhat meg, azonban ennek ára lesz. Persze dönthet úgy, hogy nagyobb zöldfelület marad meg anélkül, hogy a fent említett gyephézagos megoldással mégis járművek számára járhatóvá teszi. Ezzel együtt viszont számolnia kell azzal, hogy akár jelentős mennyiségű parkolótól is elesik. Ez a megoldás csak abban az esetben jó, ha nagy terület áll rendelkezésére. Ha emiatt nem okoz gondot, hogy akár jelentősen kevesebb parkoló épülhet meg, mint amennyi elférne, akkor választhatja ezt a megoldást. Mindenekelőtt döntsön a prioritásokról, majd bele is vághat!

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások