Meglehetősen szerencsés emberek azok, akik úgy élik le az életüket, hogy sohasem kell olyan pszichés betegségekkel szembenézniük, mint a depresszió, a szorongás vagy a pánikbetegség. Különösen igaz ez a jelenlegi felbolydult világban, amikor a járvány miatt minden a feje tetejére állt. Az emberek féltik az életüket, a munkájukat, a jövőkép pedig meglehetősen bizonytalan. Nem csoda, ha a pánikbetegség egyre többeknél jelentkezik. Ám sokan sajnos megpróbálják elbagatellizálni ahelyett, hogy szembenéznének a problémával.

panikbetegseg

Mi az a pánikbetegség, és mi okozhatja?

A pánikbetegség a szorongással járó pszichés zavarok közé tartozik. Ha valakinek látszólag semmi oka sincs a félelemre, mert nincs vészhelyzetben, mégis irracionális rettegés keríti hatalmába, az a pánikbetegség egyik jele lehet. Ez a probléma általában lelki okokra vezethető vissza, és több tényező is elősegítheti a kialakulását.

Az egyik a halálfélelem, vagyis amikor az illető szinte folyamatosan attól retteg, hogy a szeretteit elveszíti, vagy ő maga hirtelen meghal. Még akkor is, ha a családtagok egészségesek, életerősek, és a szorongó személynek sincsenek betegségei. Hiszen ki tudja, nem történik-e egy váratlan baleset, egy hirtelen rosszullét? Vagy esetleg egy rutin orvosi vizsgálat során nem derül-e fény egy halálos betegségre? Ezek a gondolatok pedig behálózzák a szorongó ember mindennapjait.

Ezenkívül a pánikbetegséget okozhatja a helytelen stresszkezelés, tehát amikor valaki nem tud úrrá lenni a stresszes helyzeteken, és kicsúszik az irányítás a kezéből. A pszichés konfliktusok is felelősek lehetnek a pánikbetegségért, hiszen az illető ilyenkor nem tudja feldolgozni a problémákat, hanem menekülni próbál előlük. Viszont ezzel nem születik megoldás sem.

Hogyan lehet leküzdeni a pánikbetegséget?

A betegség szerencsére kezelhető. Enyhébb pánikrohamok esetén elegendő lehet például a tudatos légzés vagy a relaxációs technikák alkalmazása. Esetleg egy nyugtató, gyógynövényes Myrobalan készítmény használata. A természetes módszerek előnye, hogy nem okoznak káros mellékhatásokat, és nem alakul ki függőség sem.

Ha viszont a pánikrohamok olyan súlyosak, vagy olyan gyakran jelentkeznek, hogy ellehetetlenítik a normális életvitelt, akkor mindenképp szakemberhez kell fordulni. Az egyénre szabott terápia segítségével a betegség tünetei látványosan csökkenthetőek, vagy akár meg is szüntethetőek. Ehhez viszont nem szabad a szőnyeg alá seperni a problémát, hanem el kell fogadni, hogy segítségre van szükség!

Neked volt már pánikrohamod?

A pánikroham jellemzője, hogy hirtelen kezdődik, és akár órákig is eltarthat, miközben a következők jelentkeznek:

● Reszketés
● Izzadás
● Szapora pulzus
● Légszomj
● Görcsös hasi vagy mellkasi fájdalom
● Émelygés, szédülés

Ha gyakran tapasztalod magadon ezeket a tüneteket, akkor elképzelhető, hogy nálad is a pánikbetegség áll a háttérben.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások