Közeledik a céljához a TEVAgy a Hős! program! Becslések szerint már több, mint 2 millióan tudják, mi a teendő, ha valaki összeesik mellettük hirtelen szívhalál következtében. A hétköznapi hősök képzése tovább folytatódik, hogy Magyarországon egyre többen megtanulhassanak újraéleszteni.

tevagyahos5

Mészáros Zalán és Klupács Péter. Ezt a két nevet már több mint 2 millióan ismerik országszerte, hiszen az utóbbi fél évben azért dolgoztak, hogy Magyarországon egyre több ember megtanuljon újraéleszteni. Sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét, melynek lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit jelentősen növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk.

tevagyahos4

Programjuk célja, hogy ha valaki hirtelen összeesik mellettünk, akkor az ne azonnali pánikreakciót váltson ki belőlünk, hanem egy automatikus cselekvéssort indítson be, mely életben tartja a beteget addig, amíg a szakszerű mentős segítség kiérkezik. A TEVAgy a Hős! program tavasszal indult el és azóta számtalan rendezvény részévé vált. Mészáros Zalán és Klupács Péter folyamatosan járják az országot és kisebb-nagyobb csapatoknak tartanak oktatást. Oktattak már iskolákban, edzőtermekben, de a debreceni Campus fesztiválon is ezrek előtt tartottak bemutatót. A cél nemes és egyértelmű: ne haljon meg senki azért, mert nincs mellette olyan ember, aki tudja, mit kell tenni a hirtelen szívhalál bekövetkezte utáni első kritikus 4 percben.

te vagy a hos2

Az elmúlt fél évben számtalan meghívást kaptunk, ami nagy örömmel és reménységgel töltött el bennünket. Látjuk, hogy ez a kezdeményezés nem csak nekünk, de egyre több embernek lesz szívügye, és ez nem véletlen, hiszen egyre jobban odafigyelünk egymásra, és ha valaki bajba jut a környezetünkben, már nem sétálunk el közönyösen mellette. A mi módszerünk egyszerű és könnyen megtanulható, nem kell hozzá más csak egy labda és egy 100 BPM ritmusú zene, amivel gyakorolni lehet az újraélesztést. Bárhol, bármikor, bárkivel.„ – mondta Klupács Péter mentő-technikus.

A program igen sokrétű, nem csak oktatásból áll, de pályázatokat is magában foglal. A Szuperhős Rajz és Meseíró gyermekpályázatra közel 100 alkotás érkezett, melynek sikerén felbuzdulva újabb felhívást tesznek közzé a szervezők „Így lettem hős” címmel. Olyan pályázók történeteit várják, akik már sikeresen újraélesztettek, vagy tudták, hogy vészhelyzetben mi a teendőjük. Természetesen jelölni is lehet valakit a díjra, nem csak saját történeteket várnak. A pályázattól többek között azt remélik, hogy számtalan pozitív példát tudnak majd az emberek elé állítani. Nevezni szeptember 30-ig lehet a tevagyahos.info@gmail.com címen.

A programról részletesen itt tájékozódhat: www.tevagyahos.hu

Forrás: Arteregó Kft.

2014. szeptember 10.

Hozzászólások