A kanapé kiválasztása fontos kérdés. A nappali stílusára, kényelmére, de még a tér használhatóságára is kihat. Például mikor érdemes U-alakú kanapét választani? Nézzük meg!

kanapet

Az U-alakú kanapé helye a térben

A kanapé kiválasztásánál annak elrendezése és mérete az első döntés, amit meg kell hoznunk. Ugyanis ez a kérdés hatással van az egész szoba térszervezésére, így a hangulatra és a használhatóságra is.

Az U-alakú kanapé akkor igazán jó döntés, ha nem csak a mérete megfelelő, hanem arra is van elég helyünk, hogy érvényesülni tudjon a helyiségben. Ez azt jelenti, hogy körülötte is kell egy kis szabad helyet hagyni. Az is számít, hogy a kanapé körül kényelmesen tudjunk közlekedni.

Érdemes tulajdonképpen bútorcsoportként gondolni erre a fajta kanapéra. Mivel ezek az egyébként dekoratív U-alakú kanapék egy egész 3+2+1-es garnitúrának feleltethetőek meg. Így például egy amerikai konyhás nappaliban az U-alakú kanapéval már meg is teremtettünk a térben elkülöníthető nappalit.

Mit kezdjünk a méretével?

Előfordul, hogy a mérete miatt más bútorok, bútorcsoportok rovására kell az U-alakú kanapét választanunk. Ez például akkor fordulhat elő, ha indokolt egy ekkora közösségi tér. Ilyenkor a mérlegelésnél ezt is figyelembe kell vennünk. Hiszen saját szokásainkat kell alakítani az otthonunkban.

Az U-alakú kanapé méreténél az is számít, hogy milyen hosszúak az U-szárai, és van-e háttámlájuk. Ezek a részletek a kanapé térre gyakorolt hatását is befolyásolják. Kisebb helyiségbe biztonsággal vehetünk olyan U-alakú kanapét, amely egy egyenes kanapé két meghosszabbított lábtartóval. Ezeknek kisebb a mélysége, de ugyanolyan sok ülőhellyel szolgálnak.

A stílus kiválasztása

Az U-alakú kanapé stílus szempontjából telitalálat. Leggyakrabban modern szögletes stílusúak. Ez a kivitelezés azért szerencsés, mert a szögletes forma sokféle stílus mellett megfér. Általában kifejezetten az elegáns, modern stílusú enteriőrökben alkalmazzák ezt a formát. Jellemzően egyszínű, bézs, fehér, esetleg bézses-barna vagy homokszín szokott illeni az ilyen helyekre.

Azonban kecsesebb, kevésbé robusztus kialakításában is találhatunk ilyen kanapét. Skandináv stílusú vagy épp elegánsan eklektikus, esetleg art deco hatású nappalinkat is berendezhetjük ezekkel a kanapékkal. Ilyenkor akár bársony hatású borítást vagy épp sötétebb színeket is használhatunk. Az utóbbi időben a zöld bizonyos mélyebb árnyalatai, valamint a klasszikus kék számítanak nagyon divatosnak. Viszont ezeknek a színeknek az eleganciája örök.

Vegyük figyelembe a szokásainkat is

Otthonunk és persze nappalink kialakítását mindenképpen saját igényeink, életmódunk szerint alakítsuk ki.

Hiába mutatna például jól egy nagy U-alakú kanapé az otthoni dolgozósarok rovására, ha nem használnánk. Mert a család és a vendégek az ebédlőasztalt szeretik körbeülni, dolgozószobára viszont szükség van.

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások