Hogyan alakítsuk ki a kicsik alvókuckóját a gyerekszobában? Fontos a stílus és a divat, de soha nem szabad megfeledkezni a funkcióról sem. Hiszen az ágy legfontosabb szerepe a pihenés.

gyerekszobaban

Az alvás fontossága

Az alvás a kicsik megfelelő idegrendszeri fejlődése, mentális állapotuk és a szellemi fejlődés szempontjából is alapvető fontosságú. Ennek ellenére a világ gyerekeinek 25%-a küzd kisebb-nagyobb alvásproblémákkal.

Pedig több kísérlet is bebizonyította, hogy azok a gyerekek, akik a koruknak megfelelő mennyiséget alszanak, látványosan jobban teljesítenek szellemi téren. Ez azt bizonyítja, hogy a szellemi fejlődésnek szintén elengedhetetlen feltétele a megfelelő mennyiségű pihentető alvás.

Mit tehetünk azért, hogy biztosítsuk a pihentető alvást a kicsik számára? Az első hely, ahol szét kell néznünk, az a gyerekszoba. Legyen minél pihentetőbb az alvás számára kialakított szobarész. Az ágyat úgy rendezzük be, hogy örömmel menjen oda lefeküdni a kicsi.

Az ágy és környéke

Amikor a kiságyat és annak környezetét rendezzük be, akkor fektessünk hangsúlyt a funkcionalitásra. Azaz a legfontosabb szempont a pihentető alvás, a kicsi zavartalan nyugalmának megteremtése legyen.

Amikor a gyerekágy helyét keressük a gyerekszobában, figyeljünk oda a szoba adottságaihoz mérten néhány dologra. Például arra, hogy egy elkülönített, csendesebb sarokban legyen az ágy.

Ne legyen az ágy közvetlenül fényforrás alatt, de huzatos helyen sem. Nem érdemes polcot rakni az ágy fölé, hiszen nyugtalanító érzést kelt.

Maga az ágy legyen eléggé széles, kényelmes és biztonságos. Legyen korlátja vagy leesésgátlója, ha kisebb gyermekről van szó. Más tekintetben az a legfontosabb, hogy biztonságban érezze magát, szeresse az ágyat és a környezetét, és el tudjon lazulni.

Ágynemű és egyéb textilek

Az ágy hangulatát, az ágy és a környezet stílusát szabadon alakíthatjuk. A cél az legyen, hogy legalább az ágy környékén megnyugtató színek legyenek. Itt érdemes kerülni a dinamikus mintákat és színeket, valamint a kontrasztokat.

Figyeljünk gyermekünk igényeire is. Például az ágyneműt is ő maga válassza ki. Ezzel még inkább magáénak érzi majd a szobát. Az ágynemű különösen érdekes lehet akkor, ha például épp a saját ágyába szeretnénk átszoktatni. Érdemes ilyenkor például olyan mintás ágyneműt és huzatot keresni, amely a kedvenc mesefiguráját vagy más, számára kedves témát jelenít meg.

A kiegészítők

A kicsit körülvevő tárgyak is kihatnak az alvásra. Ezért érdemes nem túlzsúfolni az ágy környékét. Nyitott polcokat sok játékkal, játszósarkot, kisállatot terráriumban mind-mind érdemes messzebb helyezni az ágytól.

A kedves mintájú kispárnák épp annyira számítanak komfortérzet szempontjából, mint a megfelelő minőségű, kényelmes lepedők. A praktikus gumis lepedők kifejezetten hasznos kiegészítői a gyermekeknek szánt ágyneműnek. Arra is figyeljünk, hogy kényelmes, jól szellőző anyagból készüljön.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM