A terhesgondozás legizgalmasabb része a magzati ultrahangvizsgálat. Ezen alkalmakkor lehetőségünk van “találkozni” a kicsivel, ha szerencsénk van, láthatjuk az arcát, a vonásait. Azonban ezek a vizsgálatok egészségügyi szempontból is fontosak.

ultrahangvizsgalat

Mit kell tudni a magzati ultrahangvizsgálatokról?

Magzati ultrahangvizsgálatot a terhesség több szakaszában végeznek diagnosztikai célból. Az első ultrahangvizsgálatot a terhesség legelején, az első hónap környékén szokták elvégezni. Ekkor még nagyon keveset lehet látni az embrióból.

A következő vizsgálat az első trimeszter betöltésekor szokott bekövetkezni. Ez az első igazi találkozás. Ezután, a 18. héten már valamennyi esélyünk arra is van, hogy megtudjuk, milyen színvilágú babaszoba várhatja majd a kicsit. Előfordul azonban, hogy a titok rejtve marad. Azonban a kicsi fejlődésével kapcsolatban sok információhoz jutunk.

A további vizsgálatok a 30. és a 36. héten szoktak bekövetkezni. Az utolsó vizsgálat már a szülésre való felkészülést segíti.

A 30. hét után érdemes 4 és 5D-s ultrahangvizsgálatokat kérni. Ekkor ugyanis már jól látszik a kicsi arca, végtagjai és mozgása.

Mik azok a 2D-3D-4D-5D ultrahangvizsgálatok?

Manapság már nem csak hagyományos, hanem kettőnél több D-s ultrahangvizsgálatok léteznek. De pontosan mit is jelent a 3-4-5 D-s ultrahang? Mit kell tudni a különböző ultrahangtípusokról?

A 2D a hagyományos ultrahang, ahol egyszerű, egyetlen metszetes képet látunk. A hagyományos 2D-vel szemben a 3D már térben ábrázolja a kicsit. Így sokkal könnyebb elképzelni, sőt, látni magát a magzatot.

De akkor mit jelent a 4D és az 5D? Ezek a 3D-s képek fotorealisztikus ábrázolásai, árnyékkal, tükröződéssel és reális mélységérzékeléssel. A 4D valós idejű videó, míg az 5D virtuális megvilágítással segíti a jobb láthatóságot, és a színeket is életszerűbben ábrázolja.

Ezek a modern digitális technológiával formált képek tehát térben is meg tudják mutatni a babát, részletgazdagabb képet kapunk róla. Ez pedig nem csak a szülőnek okozhat nagy örömet, de a kicsi egészségi állapotának felmérésében is komoly segítséget jelent.

Nem csupán az élmény számít

Az ultrahangos vizsgálatok nem csak a kicsi arcát, vonásait, a szülőnek oly kedves grimaszokat vagy mocorgást tudják megmutatni. Még a 2D-s vizsgálatok is nagyon sokat segítenek a diagnosztikában, a baba állapotának feltárásában, a megfelelő fejlődés ellenőrzésében.

Többek között megtudjuk belőlük a magzat méretét és súlyát, és a korát is pontosabban meg lehet határozni. A fejlődési rendellenességek kiszűrése mellett a kismama szervezetében lévő problémákra is ráláthatunk.

A 4D-s és az 5D-s ultrahang esetében sokkal tisztábban látszódik a baba, és több szögből is megfigyelhető, így a testrészeit is jobban látni. Könnyebben kiszűrhető a nyúlszáj, a nyitott gerinc és sok más rendellenesség is.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM