Az ENSZ közgyűlése 2012-ben a boldogság nemzetközi világnapjává nyilvánította március 20-át. Az egyre bővülő világnapok listájáról nem hiányozhat a boldogságnak szánt nap sem, hiszen, ahogy az ENSZ határozatában is áll: „a boldogságkeresés az emberi lét egyik alapvető célja.”

a boldogsag

Az ötlet Bhutánból származik

El sem hinnék, hogy a boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. A világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére. Szerintük az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP. Szerkesztettek egy kilenc pontból álló indexet, s ennek segítségével megbecsülhető, hogyan érzik magukat az emberek gazdasági, társadalmi és érzelmi szempontból. A „bruttó nemzeti boldogság” fogalma tulajdonképpen a lakosság jólétének mérésére szolgál..

A boldogság…

Csíkszentmihályi Mihály úgy gondolja, hogy a boldogság nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik az emberrel. Nem kapcsolatos a szerencsével, sem a véletlennel. A boldogság nem egyenlő az anyagi javakkal, és nem vásárolható meg pénzzel, nem szerezhető meg hatalommal. Nem külső eseményektől függ. Akik megtanulják, hogyan kell irányítás alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét meghatározzák.

Mindannyian éltünk már át olyan pillanatokat, amikor azt éreztük, hogy teljesen átszellemültünk. Ezt az érzést hívjuk „tökéletes élmény”-nek. A flow valójában egy pszichológiai állapot.

a boldogsag

A legboldogabb emberek erős baráti és családi kötelékben élnek, és sok időt töltenek szeretteikkel – állapították meg a boldogságkutatók.

A fontos tehát az egyéni életben a bensőséges kapcsolatok kiépítése, és a szociális képességek fejlesztése. Vegyük észre az élet apró örömeit: egy feslő bimbót, egy különleges formájú felhőt, egy kedvesen ránk mosolygó szomszédot… Ami ennél is fontosabb és nemesebb: tegyünk boldoggá másokat! Családunkat, rokonainkat, ismerőseinket, ismeretleneket. Kezdjünk hozzá még ma!

A boldogság csak a forrása tekintetében egységes, de egyébként sohasem egyforma. Minden napnak megvan a maga külön virágja. /Stendhal/

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

Kapcsolódó cikkünk

 

 

Hozzászólások